the many who sells the best sellswatches can be described as control masterpiece. cheap orologi replica carryout a unbelievably upmarket high-level perplexing presents take pleasure in. high quality exact pradareplica.ru. check out our https://yvessaintlaurent.to swiss collection that features only the most incredibly authentic and detailed. superior quality is the characteristic of rolex https://www.miumiureplica.ru. Spoločnosť pre ochranu netopierov na Slovensku

Krátke správy

Čistenie evanjelického kostola v Radvani v Banskej Bystrici

Na základe dopytu resp. prosby od správcu predmetného kostola sme boli oslovení ako organizácia, ktorá zastrešuje ochranu netopierov. Problém bol v guáne, ktoré sa nachádza v priestoroch veže.

24.03.2024
Vyčistili sme vežu ev. a. v. kostola v Očovej

Posledný marcový deň, v piatok 31. sme sa rozhodli vyčistiť vežu evanjelického kostola v Očovej (okres Zvolen) od guána.

16.04.2023
Čistenie kostola v Slovenskej Ľupči

Dňa 25. marca 2023 sa uskutočnilo čistenie evanjelického kostola v Slovenskej Ľupči od guána.

26.03.2023
Netopierom na Kamennej babe sme vylepšili úkrytové možnosti

Vyvesili sme búdky pre netopiere v jednom z projektových chránených území siete NATURA 2000 - Kamenná baba

15.02.2023
Radikálny zánik úkrytov pod Kamennou babou - začali sme riešiť ich náhradu

V ústí Lačnovského kaňona pod krásnou skalnatou Kamennou babou stáli donedávna staršie nevyužívané budovy. Ich opustené priestory poskytovali domov mnohým druhom netopierov.

06.11.2022
Uskutočnil sa Chiropterologický seminár 2022

Po 4 rokoch sa poradilo zorganizovať populárny Chiropterologický seminár (ChiSe), tentoraz v Krásnohorskej Dlhej Lúke, v penzióne Jozefína v dňoch 14. a 15. októbra 2022. Termínovo mal byť uskutočnený v roku 2020 (posledný bol v roku 2018), ale znemožnila ho pandémia koronavírusu. O podujatie bol veľký záujem z radov členov našej organizácie...

02.11.2022
Začína obdobie prác na záhradkách. Využite prvotriedne prírodné hnojivo - GUÁNO

Začínate si pripravovať záhradku na jarné vysádzanie? Ponúkame netopierie guáno - všestranné organické hnojivo, ktoré získavame čistením podkrovných priestorov využívaných materskými kolóniami netopierov na Slovensku.

01.03.2021
Opäť nešťastné výruby stromov s netopiermi v Sabinove

Asi patrím k málo ráznym ľuďom vo vzťahu k zamedzeniu likvidácie stromových dutín s netopiermi alebo k naivným v tom, že si myslím, že ak na vec upozorním, kompetentní sa poučia a viackrát sa to nezopakuje...

27.02.2021
Čistili sme podkrovie kostola v Hronci

V obci Hronec pri Brezne sa nachádza krásny chrám - farský kostol sv. Klementa. V jeho podkroví v letných mesiacoch sídli kolónia netopierov.

27.12.2020
Coburgovský kaštieľ v Jelšave ukrýva nielen kultúrne poklady

Národná kultúrna pamiatka sa nachádza na námestí mesta Jelšava pri hlavnej ceste, na trase Brezno - Košice. Rozsiahly kaštieľ s vnútorným nádvorím predstavuje svojim architektonickým stvárnením jedinečnú stavbu Gemera.

21.10.2020
Tragická invázia netopierov v Košiciach

Obyvatelia niektorých sídlisk v Košiciach si musia pri odchode na dovolenku pozatvárať všetky okná a vetračky. Pri otvorenej vetračke a niekoľko dní opustenom byte im hrozí nebezpečenstvo. Nielen im, ale aj netopierom!

17.09.2020
Raniak obrovský na strednom Slovensku – nové objavy

Výskum tajomného netopiera - raniaka obrovského pokračuje. V tomto roku sme sa sústredili na mapovanie druhu metódou akustického monitoringu v oblasti Poľany a Klenovského vepra. Výsledky nášho bádania sú pozitívne, detektormi ale aj odchytom potvrdzujeme reprodukciu druhu v nových oblastiach Slovenska!

06.08.2020
Sponzorský dar párty stan od firmy Brimo

Ďakujeme firme BRIMO ktorá našej organizácií darovala párty stan, ktorý budeme využívať počas Nocí netopierov a iných verejných akcií.

28.05.2020
Zahájili sme implementáciu projektu HUSKROUA /1702/6.1/0021 BAT4MAN

Hlavným cieľom projektu BAT 4 MAN je podpora udržateľného využívania životného prostredia v cezhraničných regiónoch Maďarska, Slovenska, Rumunska a Ukrajiny spoločnou ochranou netopierov v rámci aktívnych ochranárskych opatrení, kampaní na zvýšenie povedomia verejnosti a šírením príkladov dobrej praxe pre miestne komunity.

20.04.2020
Aby sa netopiere po zime mali kam vrátiť!

Ochrane kolónii vo veži kostola v Očovej sa venujeme už dlhé roky. Čistenie podláh od guána prebieha v našej réžii od roku 2014. Dnes sme sa popasovali s problémom prepadu guána cez zvony a neželanému vletovaniu holubov do veže.

25.03.2020
Netopiere a epidémia koronavírusu

Prinášame vám niekoľko odborných informácií k epidémii koronavírusu v spojitosti s netopiermi od Prof. RNDr. Ivan Horáček, CSc. z Českej společnosti pro ochranu netopýrů.

16.03.2020
Kým netopiere spia zimným spánkom, my sa staráme o ich letné úkryty

Netopiere sa po zime začnú vracať do svojich letných obydlí, akými sú podkrovia budov, najmä kostolov. Tam vytvoria samičie kolónie a budú vychovávať svoje mláďatá.

29.02.2020
Boli sme na stretnutí k výrubom stromov v Košiciach

Pred časom sme písali o nešťastnom výrube stromov na Národnej triede v Košiciach. Máme veľlý záujem predchádzať takýmto nešťastiam. Preto sme sa stretli na pôde Správy mestskej zelene v Košiciach a dohodli sa na ďalšom postupe.

21.02.2020
V Slovenskom krase opäť sčítavali netopiere, objavili 26 ročného netopiera

Na území národného parku Slovenský kras aj počas tejto zimy prebieha zimné sčítanie netopierov na zimoviskách, z ktorých mnohé svojim významom presahujú hranice Slovenska.

11.02.2020
Zimujúce netopiere sčítavame doma i v zahraničí

Január a február sú mesiace, kedy sa venujeme najmä sčítaniu zimujúcich netopierov. Významné zimoviská s početnými kolóniami predstavujú najmä podzemné priestory jaskýň, priepastí, starých banských diel, ale aj tunelov a vojenských bunkrov. V tomto roku sme boli opäť pozvanými hosťami na sčítanie bunkrov s názvom Nietoperek v Poľsku, kde sú aktivity organizované na medzinárodnej úrovni s prítomnosťou účastníkov z približne 10 krajín Európy.

05.02.2020
Výrub stromov v Košiciach si vyžiadal obete

POZOR, NIEKTORÉ FOTOGRAFIE NIE SÚ VHODNÉ PRE CITLIVÉ POVAHY

23.01.2020
Našli sme najstaršieho známeho feríka na Slovensku a v Maďarsku

Naši členovia Miroslav Fulín a Stanislav Greš objavili pri sčítaní netopierov v Jasovskej jaskyni najstaršieho zatiaľ známeho podkovára veľkého na Slovensku a v Maďarsku. Gratulujeme!

01.01.2020
V Legnave sme pomohli v hodine dvanástej

Bola krásna októbrová sobota. 26. október by sa dal prežiť vonku v prírode. My sme ale mali iné plány. Tento deň sme strávili v podkroví gréckokatolíckeho kostola v obci Legnava.

31.10.2019
XLIII. Východoslovenský tábor ochrancov prírody

VS TOP po trinástich rokoch opäť zavítal do NP Slovenský kras, kde sa Silická Jablonica stala hosťujúcou obcou pre mnohých odborníkov v oblasti ochrany prírody, jej milovníkov a nadšencov z celého Slovenska aj zahraničia.

28.10.2019
Zahájili sme sezónu čistenia podkroví

Nový priemyselný vysávač mal svoju premiéru už v minulom roku vo veži evanjelického kostola v Jelšave. V sobotu (19. 10.) nám poslúžil aj v obci Lipovec a Ratková. Vo veži kostola v Lipovci nás čakala celá tona guána!

20.10.2019
13. Noc netopierov pri Jasovskej jaskyni

Tradične, tak ako v predchádzajúcich dvanástich rokoch, v polovici septembra sme pri Jasovskej jaskyni zorganizovali pre verejnosť 13. Noc netopierov.

24.09.2019
Už 3. Noc netopierov v Sabinove je úspešne za nami

Veľmi pútavú prezentáciu o tom čím sú zaujímavé netopiere, aké sú tajomstvá ich života, ako ich chrániť a pomôcť im prezentoval Miro Fulín.

07.09.2019
Podkováre v "sipanci"

Aj na východe niečo je. Podkováre malé sú tam určite. A vďaka dobrým ľuďom tam mohli aj naďalej ostať.

19.07.2019
Nové unikátne zimovisko netopierov vo Svidníku

Svidník mal jedno výnimočné zimovisko- za reklamným bannerom na stene paneláku sa skrývalo 500 až 600 netopierov druhu raniak hrdzavý počas každej zimy. Ako to s nimi dopadlo?

07.07.2019
Horskú chatu v sedle Burda osídlia netopiere

Horskú chatu v sedle Burda zdobia nové búdky pre netopiere. Tieto úkryty budú môcť netopiere využívať v letnom, ale aj zimnom období.

15.04.2019
Gréckokatolícka cirkev v Kojšove sa tiež delí o strechu nad hlavou s netopiermi

Malebnú obec Kojšov posadenú do úpätia lesnatých Volovských vrchov zdobí chrám zasvätený Svätým Apoštolom Petrovi a Pavlovi. Chrám má nielen kultúrno-historickú hodnotu. Jeho podkrovie je tiež domovom pre kolóniu vzácnych netopierov.

22.02.2019
Nové skúsenosti s guánom pri pestovaní zeleniny

Náš fanúšik zo západného Slovenska sa venuje pestovaniu zeleniny. Minulú sezónu zo zvedavosti otestoval, ako netopierí trus- guáno vplýva na úrodu niektorých druhov zeleniny. O svoje skúsenosti sa bol ochotný podeliť. V budúcej sezóne plánuje v testoch pokračovať. Veríme, že výsledky budú s pribúdajúcimi skúsenosťami ešte lepšie.

10.01.2019
Záchrana netopierov v mestách v zimnom období

Predovšetkým v posledných dňoch sa v Košiciach vplyvom výraznejších výkyvov počasia stretávame s prosbou o pomoc so zatúlanými netopiermi v bytoch, ale aj nebytových priestoroch panelových či tehlových domov. Najčastejšie sa jedná o raniaky hrdzavé alebo večernice malé. Tieto druhy netopierov majú v atikových priestoroch panelákov dlhoročné hibernačné útočiská, do ktorých sa rok čo rok vracajú. Niekedy sa prepadnú cez nezabezpečené vetracie šachty alebo stupačky do bytov, inokedy zas vletia do bytu cez potvorené okno, ktoré sa nachádza v blízkosti ich úkrytu.

27.12.2018
Mimoriadna výučba detí na ZŠ Budmerice a Jablonec

Vďaka podpore z Nadácie Tatra banky sme zrealizovali malý projekt s názvom "Aha, netopier!"

25.11.2018
Letné netopierárske tábory podporené fondom Visegrad

Visegrádsky grant nám pomohol zorganizovať netopierárske letné tábory a tréningy pre verejnosť. Pri tejto príležitosti sme zodpovedali malým aj veľkým účastníkom množstvo otázok o živote netopierov priamo v teréne.

13.11.2018
Po 4 rokoch sme sa opäť stretli v Čičave

V jednu krásnu sobotu 13. októbra sme sa rozhodli po štyroch rokoch opäť zavítať do Čičavy. Nachádza sa tu tretia najväčšia kolónia netopiera obyčajného na Slovenku. Našim cieľom bolo vyčistiť podkrovie od guána- trusu netopierov, ktoré je aj vynikajúcim hnojivom. V prípade, že máte záujem o guano, kontaktujte nás.

29.10.2018
Chiropterologický seminár 2018 - oslávili sme 25 výročie SON

Máme dôvod na oslavu! Naše občianske združenie funguje už 25 rokov. V slávnostnej atmosfére a za prítomnosti pozvaných hostí sme zorganizovali ďalší Chiropterologický seminár.

08.10.2018
Vo štvrtok 4. októbra sa konala už druhá Noc netopierov v Sabinove

Po dohode s Mestským kultúrnym strediskom sa už po druhý krát konala Noc netopierov v Sabinove v termíne 4. októbra 2018.

06.10.2018
Tretia noc netopierov v ZOO Bojnice

Noc netopierov v Národnej ZOO Bojnice už tretí krát v piatok 24 augusta 2018

27.08.2018
V krajine ´šišmiši´

V termíne 31. máj až 3. jún 2018 sa konalo Regionálne sympózium „Stav ochrany netopierov v strednej Európe a na západnom Balkáne.“ Hlavnými organizátormi boli Centar za krš i speleologiju (CKS) v spolupráci so Spoločnosťou pre ochranu netopierov na Slovensku (SON) a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

13.06.2018
V Ľutine pri Sabinove sme vyrábali búdky pre netopiere a nie len to!

V dňoch 25. - 26. mája sa v Ľutine neďaleko Sabinova konala konferencia "Ochrana stvorenstva v živote kresťana". Deti spoločne s rodičmi si vyrobili búdky pre netopiere a tým podporili úkrytové možnosti pre tieto fascinujúce cicavce.

27.05.2018
Zúčastnili sme sa záverečnej konferencie projektu LIFE Podkowiec+ v Poľsku

V dňoch 20. - 21. apríla sme sa zúčastnili záverečnej konferencie projektu LIFE Podkowiec+, ktorá sa konala pri Krakove v malom mestečku Bochnia v Poľsku.

23.04.2018
Noc s Andersenom v Bardejove aj za účasti netopierov

Noc z 23. na 24. marca bola pre niektoré deti výnimočná. V knižniciach sa konala Noc s Andersenom 2018. Na jednom z týchto podujatí v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela sa zúčastnil aj živý netopier.

03.04.2018
Sčítanie netopierov na zimoviskách Muránskej planiny, Revúckej vrchoviny a Slovenského krasu

V prvých februárových dňoch sa naši členovia zišli za účelom zimného sčítania netopierov v NP Muránska planina, v Revúckej vrchovine a niektorých lokalitách NP Slovenský kras. Sčítanie netopierov patrí k najdôležitejším metódam monitoringu, ktoré realizujeme v zimnom období.

10.02.2018
Vaše 2% z dane pomohli netopierom v Barci

Vďaka Vašim 2% z dane sme vyveslil 3 trvácne drevobetónové búdky pre netopiere v parku v Barci

29.01.2018
20. výročie mreže na tuneli Dielik sme oslávili jej odstránením

Tunel pod Dielikom sa môže opäť stať významným zimoviskom netopierov. Dňa 8. novembra 2017 bola na východnom vstupnom portáli tunela pod Dielikom odstránená mreža. Svoju funkciu ochrany zimujúcich netopierov pred náhodnými návštevníkmi tunela nikdy neplnila.

15.01.2018
Netopiere v Michalovciach uviazli v dvojitom skle okna

Za dvojsklom okna administratívnej budovy v Michalovciach uviazli netopiere. Vďaka nášmu rýchlemu zásahu sa podarilo veľkú časť netopierov zachrániť a vypustiť na slobodu.

29.12.2017
Záchrana kolónie večerníc malých v chatovej oblasti Zúgov - Nové Zámky

Pomocou Vašich 2% z daní vieme citlivo vyriešiť viac prípadov stretu človeka s netopiermi. Ďakujeme za podporu!

02.12.2017
Záchrana raniakov hrdzavých na balkóne v Spišskej Novej Vsi

Balkón mohol byť pre raniaky pascou, keďže zábradlie lodžie bolo plastové a utesnené k hladkej fasáde. Vďaka nášmu zásahu nakoniec všetko dobre dopadlo.

27.11.2017
Pol tony guána z jedného podkrovia

27. októbra 2017 sa nám v priebehu troch hodín podarilo naplniť 40 vriec guánom, čím sme odbremenili kamenné klenby o vyše pol tony váhy. Guáno poputuje do mnohých záhrad na rôzne miesta Slovenska - dopyt po tomto kvalitnom hnojive je nemalý.

05.11.2017
Prvá noc netopierov v Zemplínskom múzeu v Michalovciach

13. septembra 2017 sme v spolupráci so Zemplínskym múzeom v Michalovciach zrealizovali noc netopierov

29.09.2017
Jasovská noc netopierov

Už 11. ročník Noci netopierov sa konal v stredu 13. 9. 2017 v areáli Jasovskej jaskyne

16.09.2017
Noc netopierov 2017 v ZOO Bojnice

Náš člen RNDr. Peter Bačkor, PhD. zrealizoval už druhú Noc netopierov v bojnickej ZOO

04.09.2017
Invázia začala v Banskej Bystrici

Začalo sa obdobie "jesenných invázií" druhu Pipiatrellus pipistrellus v mestách

15.08.2017
XLI. Východoslovenský tábor ochrancov prírody

XLI. Východoslovenský tábor ochrancov prírody a krajiny (VS TOP) 29. 7. – 4. 8. 2017, Kamienka, Národný park Pieniny

08.08.2017
Stromové dutiny v intravilánoch miest a obcí sú domovom pre netopiere

Netopiere využívajú stromové dutiny vo všetkých obdobiach roka na výchovu mláďat, párenie aj zimovanie. Vo svojom okolí poznajú viacero úkrytov, ktoré aktívne striedajú. Dňa 15. 6. 2017 bol na Slovensku označený prvý strom tabuľkou, ktorá upozorňuje na výskyt netopierov.

31.07.2017
Nebojme sa netopierov

Environmentálna výchova je významnou súčasťou ochrany nie len netopierov, ale aj celého životného prostredia. Netopiere sú ľuďmi brané ako záhadné, temné stvorenia, ktoré cicajú krv a zaplietajú sa do vlasov. Aj z tohto dôvodu sa pravidelne venujeme prednáškam pre deti či už z materských alebo základných škôl.

13.06.2017
Mladí víťazi celoslovenskej biologickej olympiády

Zdá sa, že vyrastá mladá generácia šikovných biológov. S témou výskumu a ochrany netopierov sa Andrej Boroš (Ratkovské Bystré) a Nela Gloríková (Svit) umiestnili na prvom a druhom mieste celoslovenskej biologickej olympiády. Gratulujeme!

08.06.2017
Čistenie kostola v Blhovciach

Konala sa dobrovoľná akcia - čistenie podkrovia kostola od guána.

19.04.2017
Vaše 2% už pomáhajú netopierom

Len vďaka Vašej podpore cez 2% z dane v minulom roku sme mohli skompletizovať balíčky, ktoré poslúžia našim aktívnym členom pri záchrane netopierov

07.02.2017
Záchrana netopierov vo Svidníku pred mrazmi

Pri kontrole 2. januára 2017 sme pod reklamnou plachtou zavesenou na stene bytového domu našli „koláč“ približne 350 netopierov druhu raniak hrdzavý

13.01.2017
Zisťovanie obsadenia búdok netopiermi v mestách Spišská Nová Ves, Levoča, Krompachy a Gelnica

Cieľom nášho prieskumu bolo zistiť obsadenosť búdok netopiermi na vybraných zateplených panelových domoch v mestách Spišská Nová Ves, Levoča, Krompachy a Gelnica

02.01.2017
Prežijú netopiere na zimovisku Lom diery pri Kysihýbli?

V apríli tohto roku bol zaznamenaný masový úhyn netopierov v banskom podzemnom priestore Lom diery v Kysihýbli - Šiavnické vrchy...

25.12.2016
Netopiere vo Svite prišli v silných mrazoch o strechu nad hlavou

Záchrana netopierov počas výstavby strechy „minútu pred dvanástou“

20.12.2016
Rudné bane zabezpečujú banské diela s ohľadom na netopiere

V roku 2014 ukončila SON dva projekty zamerané na banské diela a monitoring ich významnosti z hľadiska výskytu podzemnej fauny (hlavne netopierov). Rudné bane, š. p. projektové výstupy naďalej využívajú a zabezpečujú banské diela s ohľadom na chránené netopiere.

29.11.2016
V Zámutove sa konal Chiropterologický seminár 2016

V príjemnom prostredí Penziónu Opál v Zámutove sa v dňoch 27. až 29. októbra uskutočnil tradičný Chiropterologický seminár. Program pozostával z prezentácií príspevkov o výskume a ochrane netopierov...

12.11.2016
Žijú netopiere vo vyšších nadmorských výškach?

Jeden z bielych bodov na pomyslenej mape výskytu netopierov Slovenska, sú určite vysoké pohoria. Z vysokohorského prostredia máme pomerne málo údajov...

04.11.2016
Tlačová správa: Raniak hrdzavý sa stal netopierom roka 2016

Zdatnému letcovi schopnému dosiahnuť rýchlosť viac ako 50 km/h tento titul udelila spoločnosť BatLife Europe...

07.02.2016
Výzva na predkladanie žiadostí o Malý členský projekt SON 2016

Spoločnosť pre ochranu netopierov na Slovensku otvára v roku 2016 štvrtú výzvu na podporu činnosti svojich členov...

12.01.2016
Čistenie kostola v Lysej pod Makytou

Pokračovanie našej „guánovej tradície“ nás tentoraz zaviedlo do Rímskokatolíckeho kostola v Lysej pod Makytou, kde bolo našou úlohou poupratovať po kolónii netopiera obyčajného, ktorá dlhoročne využíva podkrovie tohto kostola. Je to jedna z desiatich lokalít...

13.11.2015
Noc netopierov Jasov 2015

V poradí už deviata Noc netopierov v Jasove prilákala tentokrát prevažne mladých ľudí. Dňa 19.9.2015 sa zišlo v priestoroch vstupného areálu 68 prevažne mladých záujemcov o poznávanie netopierov...

09.10.2015
Výzva na predkladanie žiadostí o Malý členský projekt SON 2015

Spoločnosť pre ochranu netopierov na Slovensku otvára v roku 2015 tretiu výzvu na podporu činnosti svojich členov...

10.04.2015
,,Protichemický útok“ na kostol

Minulý rok sme čistili kostol na Mikuláša tento rok sme si povedali, že by nebolo od veci urobiť čistenie na deň vtákov. Slovo dalo slovu...

01.04.2015
Čistenie podkrovia Beckov

V duchu našej guánovej tradície pokračujeme na Považí aj v tejto zimnej sezóne 2014/2015. A začali sme skutočne vo veľkom štýle, keďže prvý objekt, ktorý sme čistili od netopierieho trusu, bol kláštorný komplex v Beckove

28.01.2015
Kolónia v Ratkovej potrebuje opäť našu pomoc

Milí členovia, chceli by sme vás vyzvať k zapojeniu sa do čistenia a realizácie drobných rekonštrukcií kostola Ratková, v ktorom sídli jedna z našich najväčších letných kolónií netopiera obyčajného..

03.01.2015
Mikulášske čistenie – Podkonice

V priestore nad hlavnou loďou resp. oltárom, kde sa nachádzala kolónia netopiera veľkého..

16.12.2014
Prichádza opäť čas Nocí netopierov

Prvá sa uskutočnila 2. augusta večer v Červenom kláštore v spolupráci s Múzeom Červený Kláštor a Správou PIENAP...

04.08.2014
Zomrel prof. Jiří Gaisler

Milí členovia SON, informujeme Vás o významnej strate pre svetovú chiropterológiu - po ťažkom úraze zomrel prof. Jiří Gaisler.

25.07.2014
Chiropterologický seminár 2014

V dnoch 16.-18. oktobra 2014 sa v Banskej Stiavnici uskutocni piaty "jubilejny" Chiropterologicky seminar...

29.05.2014
Správa z Tábora SON 2014

Tábor SON mal tohto roku špecifické poslanie. Cieľom stretnutia bolo školenie našich nových členov, sympatizantov a študentov, ktorých práca s netopiermi baví a facsinuje...

08.05.2014
Tábor SON už budúci víkend

Tábor SON patrí k tradičnému stretnutiu členov a sympatizantov, odborníkov i priateľov..Pridajte sa k nám...

17.04.2014
Prvé jarné čistenie, kostol Očová

Tak ako býva dobrým zvykom ani tento rok sme nevynechali štart do nastávajúcej "letnej" chiropterologickej sezóny ako ináč nezištnou pomocou pre vybrané farnosti.

30.03.2014
SON v období hibernácie

Netopiere síce hibernujú, ale naša spoločnosť sa i v tomto období posunula o pár významných krokov dopredu...

16.02.2014
V Revúcej myslia na ochranu dážďovníkov a netopierov

Koncom roka 2013 vznikla na ulici J. Bottu v Revúcej modelová lokalita pre ochranu dážďovníkov a netopierov, prvá svojho druhu na Slovensku. Špecifická je práve jedinečnou maľbou siluety dážďovníka tmavého na zateplenej fasáde...

07.01.2014
Kontrola zimovísk Revúckej vrchoviny - pozvánka do terénu

Milý naši členovia, okrem priania všetkého dobrého do nového roka vás chceme oboznámiť s ďalším priebehom našich banských projektov a pozvať vás do terénu na kontrolu netopierov na svojich zimoviskách...

05.01.2014
Nové netopierie domovy neminuli ani Nové Zámky

Dňa 3. 12. 2013 v Nových Zámkoch vznikli ďalšie domovy pre netopiere aj dážďovníky...

11.12.2013
Kremnické "materské" netopiere

V spolupráci s občianskym združeným Kremnické vrchy sme zorganizovali prednášku pre deti z Materskej školy na Dolnej ulici v Kremnici...

20.11.2013
Veterinárny výskum spojený s výskumom banských diel

Úspešnosť projektov zameraných na výskum netopierov sa znásobuje dobrou spoluprácou partnerských organizácií s účelom spájať rovnaké typy aktivít s rôznymi výskumnými zámermi...

10.11.2013
Reportáž Mestskej televízie v Moldave nad Bodvou

Pozrite si reportáž o záchrane kolónie netopierov na zatepľovanom dome...

30.10.2013
Ako dopadla Noc netopierov v Nitre

To že sme zvedavé a hravé bytosti, svedčí aj tohtoročná Medzinárodná noc netopierov v Nitre, ktorá...

21.10.2013
Grafity v lesoch Revúckej vrchoviny upozorňujú na výskyt netopierov

Riešenie problému nebezpečných starých banských otvorov využívaných netopiermi môže byť aj graficky zaujímavé...

15.10.2013
Ekovýchovný program Netopiere Tatier

Jedným z nástrojov, ktorým pomáhame chrániť netopiere, je ekovýchova. Okrem množstva besied, prednášok, aktivít pre verejnosť aj školy sme v tomto roku začali spolupracovať s lesnými pedagógmi Štátnych lesov TANAPu...

07.10.2013
Pozvánka na noci netopierov 2013

Pozývame vás na noc netopierov do rôznych miest na Slovensku...

05.10.2013
Zimovisko v Porúbke je pripravené

Pomocou zamurovania bol uzavretý jeden z vchodov do starej nepoužívanej vínnej pivnice pri obci Porúbka...

04.10.2013
Správa z Noci netopierov 2013 v Jasove

Noc netopierov v Jasove sa v porovnaní s minulým rokom niesla v komornejšom prostredí...

04.10.2013
Správa z Noci netopierov 2013 v Humennom

Podujatia Noc s netopiermi v Humennom sa okrem prihlásených skupín zúčastnila aj verejnosť. V príjemnom prostredí Podvihorlatského múzea malo možnosť asi 70 účastníkov vidieť...

03.10.2013
Reportáž STV - Nitra

Pozrite si reportáž o priatelskom prístupe obyvateľov sídliska Diely v Nitre...

21.09.2013
Pomoc pre dážďovníky a netopiere v Rajci

Pri kotolni na sídlisku Sever v Rajci bol 6. – 7. septembra 2013 nezvyčajný ruch. Prebiehala inštalácia nových hniezdnych búdok na steny kotolne aj konštrukciu vedľa komína...

11.09.2013
Jesenné akcie v banskom teréne

Zverejňujeme pre vás ďalšie termíny akcií v banskom teréne, ktorých náplňou je dohľadávanie otvorov do podzemných priestorov a monitoring netopierov...

11.09.2013
Úspešná Batnight v Rajci

V nedeľu 1. septembra 2013 sa v Rajci uskutočnil netopierí večer - Batnight...

07.09.2013
Návrat netopierov a dážďovníkov na sídliská

Pri špárovaní alebo zatepľovaní bytového domu s výskytom živočíchov sa vykonávajú špeciálne ochranné opatrenia...

06.09.2013
Noc s netopiermi už tretí krát v Žiline

Akcia sa uskutoční v piatok 13. septembra 2013 pri pozorovateľni Krajskej hvezdárne, Horný Val na Malom diele v Žiline v čase od 18.30 do 21.00 hod...

05.09.2013
Čistenie a úprava vchodu do štôlne v Barlahove

Štôlňa v Barlahove patrí medzi jedno z hlavných zimovísk netopierov vo Vihorlatských vrchoch...

04.09.2013
Invázia raniakov sa začala

Na sklonku augusta sa k nám začínajú vracať raniaky hrdzavé (Nyctalus noctula) zo svojich letných stanovíšť z ďalekého severu...

31.08.2013
Netopiere na Slovensku v dvoch monografiách

Aj keď obidve knižky majú oficiálne vročenia pred rokom 2013, rád by som na ne aj takto oneskorene upozornil, keďže patria k ojedinelým publikáciám na našom území.

27.08.2013
Netopiere v Červenom Kláštore - STV Slovensko v obrazoch

Pozrite si reportáž z podujatia v Červenom Kláštore...

27.08.2013
Rozsiahly úhyn v kolónii netopiera obyčajného v Rajci

Začiatkom júla sme v podkroví kostola v Rajci našli stovky mŕtvych netopierov. Dodnes sme nezistili príčinu. Okrem samotnej straty veľkej časti kolónie však bezmocnosť vyvoláva aj kolektívny nezáujem štátnych orgánov a organizácií o riešenie problému.

19.08.2013
Nová kolónia netopiera brvitého v Ľubochni

V posledných mesiacoch členovia SON intenzívne mapujú lokality, z ktorých sú známe staršie údaje o výskyte kolónií netopierov. Žiaľ, veľmi často už len konštatujeme, že kolónie medzičasom zanikli, najčastejšie po zásahu človeka (likvidácia vletových otvorov). O to väčšiu radosť máme z každej novoobjavenej populácie netopierov. K tohtoročným „novinkám“ patrí aj kolónia netopiera brvitého (Myotis emarginatus) v Ľubochni.

07.08.2013
Prednáška na Noci netopierov o LIFE projekte - STV2 hlavné správy

Pozrite si reportáž z podujatia...

04.08.2013
Ochrana dážďovníka a netopierov v budovách - výsledky za prvý polrok 2013

Projekt Life+ (LIFE10 NAT/SK/000079) zameraný na riešenie problematiky ohrozenia a ochrany dážďovníka tmavého (Apus apus) a netopierov v budovách má za sebou ďalší polrok, preto Vám chceme poskytnúť krátku bilanciu výsledkov dosiahnutých v mesiacoch január až jún 2013.

31.07.2013
Monitoring lesných druhov

V rokoch 2013–2015 sa na Slovensku realizuje rozsiahly monitoring európsky významných druhov a ich biotopov. V rámci metódy "M3 odchyt do sietí" sme zrealizovali už viac terénnych akcií...

30.07.2013
SAOLA chráni netopiere

Milý naši členovia a sympatizanti, radi by sme Vás informovali o projekte s názvom Noční škriatkovia, ktorý získalo občianske združenie SAOLA prostredníctvom výzvy Holcim pre rozvoj regiónu Záhorie 2013...

29.07.2013
Vráti sa lietavec do Jurajovej štôlne?

V dňoch 12. - 14. júla sme za pomoci našich členov a sympatizantov uskutočnili terénnu akciu zameranú na monitoring lietavca v Štiavnických vrchoch a čistenie Jurajovej štôlne...

17.07.2013
Záchrana netopierov v kostole - Jedľové Kostoľany

Koncom júna sa na telefónnu linku "SON - poradňa netopierov“ obrátila firma, ktorá realizovala opravu strechy veže rímskokatolíckeho kostola...

16.07.2013
Získali sme ohodnotenie "Projekt mesiaca"

CMS Convention on Migratory Species zverejnil článok o našom banskom projekte. Predbežné výsledky hodnotí komisia pozitívne, dokonca sme získali titul "Projekt mesiaca".

04.07.2013
Termíny odchytových akcií na leto v banskom teréne

Milí naši členovia a sympatizanti, zverejňujeme pre vás termíny v letných mesiacoch, kedy sa budú realizovať odchytové akcie v banskom teréne...

26.06.2013
Telemetria Pipistrelus kuhlii zo sídliska

Desať jedincov reprodukčnej kolónie Pipistrelus kuhlii v panelovom dome v Michalovciach bolo označených vysielačkami a pracovný tím sledoval ich časovo-priestorovú aktivitu...

25.06.2013
Súťaž pre dizajnérov tričiek a samolepiek

Vyzývame mladých tvorivých ľudí, aby si zasúťažili o najlepšie návrhy na tričká a samolepky s motívom dážďovníkov alebo netopierov...

17.06.2013
Netopiere krv necicajú - PRAVDA 13.06.2013

13. júna bol v denníku PRAVDA zverejnený článok o netopieroch...

13.06.2013
Výsledky zimného sčítania netopierov 2012 / 2013

Po dlhšej prestávke sa našej spoločnosti podarilo obnoviť tradíciu spracovania prehľadov zimných sčítaní netopierov na Slovensku...

31.05.2013
Unikátna kolónia podkovárov malých

Prieskumy baní pokračujú. našla sa aj podzemná reprodukčná kolónia podkovárov malých, čo je unikátne..

25.05.2013
Bardejov - nové búdky pre dážďovníky a netopiere

V Bardejove sa inštalovala prvá "hniezdna stena" pre dážďovníky tmavé a hibernačný box pre netopiere...

24.05.2013
Zatepľovanie sa im nepáči - JOJ správy o 17tej

Pozrite si reportáž...

24.05.2013
Odchytové akcie pri baniach pokračujú

Nález novej kolónie podkovára južného a lietavca sťahovavého nás inšpiruje k ďalším výskumným akciám...

20.05.2013
Prvé tohtoročné odchytové akcie pri baniach

Spoločnosť pre ochranu netopierov organizuje prvé tohtoročné odchytové akcie pri otvoroch do starých banských diel...

04.05.2013
Na hasičskej stanici zachraňovali belorítky

Preleteli päťtisíc kilometrov zo subsaharskej Afriky, aby sa vrátili na Slovensko, ale už nemajú kam. Belorítky, drobné vtáky podobné lastovičkám...

19.04.2013
Ochrana krovu v kostole v Nemeckej pred guánom

Kostol patrí medzi významné lokality výskytu letného zoskupenia netopiera veľkého (Myotis myotis) a netopiera ostrouchého (Myotis blythii)...

19.03.2013
Búdky v zateplení plné raniakov

S postupným trendom zatepľovania a straty úkrytových možností v štrbinách panelových domov začínajú netopiere úspešne osídľovať špeciálne búdky inštalované do zateplenia...

15.03.2013
Štôlňa Teplá pri obci Nandraž

Priestory štôlne Teplá boli objavené iba pred tromi mesiacmi a zdá sa, že už teraz nám naznačujú vzácne faunistické bohatstvo, ktoré v podzemí skrývajú...

27.02.2013
Starostlivosť o nájdené netopiere

Zmeny počasia a striedanie veľmi chladných a teplejších dní spôsobujú, že niektoré netopiere sa preberajú zo zimnej hibernácie. Niekedy sa môže stať, že zablúdia do bytov, nájdete ich na balkóne, alebo jednoducho na zemi, blízko štrbín, z ktorých vypadli...

22.02.2013
Kostol Petrovice - čistenie podkrovia od guána

K netopierárskej zimnej sezóne často patria aj nákupy vriec, lopát a respirátorov, prenikavá „vôňa“ guána, zaprášené (nielen) čelovky, soboty strávené v podkroviach kostolov...

11.02.2013
Multifunkčnosť búdok pre netopiere

Na stromoch nitrianskeho parku je inštalovaných celkom 28 drevobetónových búdok pre netopiere. Dňa 18. januára 2013 sme vykonali monitoring, ktorého cieľom bolo zistiť ich obsadenosť netopiermi v období hibernácie...

09.02.2013
Výzva - Malé členské projekty SON 2013

Spoločnosť na ochranu netopierov na Slovensku už druhýkrát otvára ako podporu svojich členov „Malé členské projekty“. Chceme podporiť našich aktívnych členov...

02.02.2013
Kremnické ,,materské“ netopiere

V spolupráci s občianskym združeným Kremnické vrchy sme zorganizovali prednášku pre deti z Materskej školy na Dolnej ulici v Kremnici. Pani vychovávateľky nás milo privítali a usadili...

31.01.2013
Za netopiermi Ružínskych jaskýň

Štípajúci mráz, sneh vŕzgajúci pod nohami či námrazou ozdobené konáre stromov. Dokonalá zimná idyla...

20.01.2013
10 rokov monitoringu netopierov na Horehroní

Mne by ani vo sne nenapadlo, že keď pred desiatimi rokmi odštartovali Martin Ceľuch a Peter Kaňuch prieskum zimovísk v širšom okolí regiónu Horehronie, že to bude akcia ktorá pretrvá až do dnes...

15.01.2013
Chiropterologický seminár ChiSe 2012

Medzi významné aktivity Spoločnosti pre ochranu netopierov patrí aj Chiropterologický seminár. Je určený pre širokú odbornú verejnosť z celého Slovenska. Organizuje sa každé dva roky

08.01.2013
Medzinárodné sympózium o netopieroch ako bioindikátoroch

V dňoch 5. až 7. decembra 2012 sme sa zúčastnili v Španielsku medzinárodného sympózia International Symposium on Bats as Bioindicators...

07.01.2013
Netopiere vo vnútri bytových domov

Uvádzame dva prípady, v ktorých obyvatelia panelových domov prišli do bezprostredného kontaktu s netopiermi a potrebovali od nás pomoc...

05.01.2013
Pozývame Vás na Chiropterologický Seminár

Chiropterologický Seminár 2012 a Workshop Apus & Nyctalus sa uskutoční v Bratislave v dňoch 30.11. - 1.12.2012.

08.11.2012
1. MEDZINÁRODNÁ KONFERENCIA OCHRANA VTÁKOV A NETOPIEROV PRI ZATEPĽOVANÍ A REKONŠTRUKCII BUDOV

Prvá medzinárodná konferencia Ochrana vtákov a netopierov pri zatepľovaní a rekonštrukcii budov sa konala 25. a 26. októbra 2012 vo Zvolene v priestoroch veľkej zasadačky Obvodného úradu...

07.11.2012
Noc netopierov vo Varíne

V spolupráci so Štátnou ochranou prírody, Správou Národného parku Malá Fatra sa dňa 29. septembra uskutočnila ďalšia Noc netopierov...

10.10.2012
Nitrianska Noc netopierov

Tradičná Noc netopierov v Nitre sa tentokrát konala netradične. Miestom podujatia bol areál ZŠ Na Hôrke, na sídlisku Klokočina...

02.10.2012
Noc netopierov v Jasove

Už tradične sa po piatykrát konalo 12. septembra 2012 v Jasove podujatie s názvom Noc netopierov. V tomto roku sa zapísalo do histórie rekordným záujmom verejnosti...

01.10.2012
Cave-roosting Bats International Conference

V dňoch 21.-23. septembra 2012 sme sa zúčastnili medzinárodnej konferencie venovanej netopierom "CAVE-ROOSTING BATS INTERNATIONAL CONFERENCE", ktorá sa konala v maďarskom Miskolci...

01.10.2012
Pozývame Vás na Medzinárodné noci netopierov

Pozývame Vás na ďalšie podujatia v rámci Medzinárodnej noci netopierov, ktoré pripravili viaceré organizácie v spolupráci. Viaceré podujatia už prebehli, ale pripravujú sa ďalšie...

14.09.2012
Noc Netopierov v Martine sa vydarila

Je teplý septembrový podvečer a do Múzea slovenskej dediny prúdia ľudia. Obyčajne je už zavreté ale dnes ich tam lákajú netopiere...

16.09.2011
Netopiere majú opäť vodu

Panónsky dubový háj Gavurky v Pliešovskej kotline je unikátny biotop s bohatou faunou netopierov. Doposiaľ sme tam zaznamenali výskyt 12 druhov, pričom sme našli niekoľko...

03.06.2011
Zvuky noci! alebo čo si rozprávajú netopiere

Odchyt do siete, detekcia ultrazvuku odchyt nočného hmyzu... pozývame do múzea, v Tihányiovskom kaštieli v B. Bystrici. Viac v pozvánke.

30.04.2011
Prebudenie raniaka hrdzavého

V septembri minulého roku 2010 som spozorovala netopiere lietajúce v okolí môjho bydliska. To som ešte netušila, že ako úkryt si vybrali narušenú plechovú izoláciu práve nad našim balkónom...

16.03.2011
Mäsožravá rastlina a netopier - symbióza?

Predátor, ktorý nevie loviť, neprežije dlho. Keď biológovia našli mäsožravú rastlinu na Borneu, ktorá bola neúspešná v chytaní hmyzu, boli zmätení...

27.01.2011
Novoročná "rozprávková" sčítačka v Zámutove

V jedno novoročné mrazivé ráno (4. 1. 2011) som si, po pozvaní p. Pjenčákom, prichystal veci a nasadol na autobus do Vranova nad Topľou. Tam ma už na...

20.01.2011
Invázia netopierov na balkóne

Tzv. "jesenné invázie" sú známe u večernice malej. Ide o zálety aj niekoľko sto pravdepodobne mladých neskúsených jedincov do bytov najčastejšie otvoreným oknom. Minulý rok

13.01.2011
Predvianočné upratovanie v Podhorodi a Beňatine

o predchádzajúcich úspešných akciách zameraných na čistenie podkroví kostolov od rokmi nazhromaždeného netopierieho guána sa na našu organizáciu s prosbou o konzultáciu a riešenie rovnakého problému obrátil aj vdp. Marek Badida...

22.12.2010
Čistenie kostola v Slovenskej Lupči

Pondelok ráno 29. novembra 2010 vyrážam do "kráľovského" mesta neďaleko Banskej Bystrice. Na výzvu našej organizácie ohľadom čistenia kostolov od guána, zareagovala evanjelická farnosť v Slovenskej Lupči...

06.12.2010
Úspešná realizácia projektu SOS/Birdlife

SOS BirdLife Slovensko je mimovládna organizácia zameraná na výskum a ochranu vtáctva na území Slovenska. Organizácia združuje profesionálnych i amatérskych ornitológov...

26.11.2010
Uskutočnil sa Chiropterologický seminár 2010

V poradí už tretí *Chiropterologický seminár *sa konal 11. novembra 2010 v Košiciach pod záštitou Spoločnosti pre ochranu netopierov na Slovensku (SON), Katedry zoológie...

18.11.2010
Program Chiropterologického seminára 2010

Miesto: Košice
Východoslovenské múzeum
Zaregistrujte sa do 25.10.2010
Program a Prihláška

09.11.2010
Výstup na Veľký SON

Dnes sme slávnostne vystúpili na tajomný vrchol ukrytý v Kremnických horách s názvom Veľký SON...

06.11.2010
Čistili sme najväčšiu kolóniu netopierov na Slovensku

Netopiere sú už väčšinou blízko zimovísk alebo sa tam ešte snažia dostať. Kostoly ostávajú pusté a to je vhodný čas na čistenie. V Ratkovej sa naposledy čistilo v roku 2004 - až 500 vriec trusu. V lete tu na podkroví...

02.11.2010
Nebezpečenstvo pre ľudí alebo netopiere?!

Zachraňovanie netopierov v bytoch začína byť častým javom, a môžeme tak zhodnotiť a vysvetliť prečo dochádza k týmto pre ľudí nežiaducim stretnutiam s netopiermi...

25.10.2010
Raniaky lietajú cez deň

Zaujímavé video sa mi podarilo natočiť pred pár dňami, keď boli ešte slnečné ale nie veľmi teplé dni. Cez deň teplota neprekračovala 15 stupňov, po západe slnka išla rýchlo pod 10 stupňov...

22.10.2010
Úspešná Noc netopierov pri Jasovskej jaskyni

Dňa 16. 9. 2010 sa vo vonkajších priestoroch Jasovskej jaskyne uskutočnilo podujatie zamerané na priblíženie života netopierov verejnosti

28.09.2010
Pozývame Vás na Európske Noci Netopierov

Pri príležitosti konania Európskej Noci Netopierov 2010 organizovanej EUROBATS sme pre Vás pripravili podujatia zamerané na predstavenie našich druhov netopierov, zaujímavostí z ich spôsobu života, a hlavne súčasné problémy ich ochrany a možnosti riešenia. Budete počuť aj ich hlasy a veríme

09.09.2010
Volajte SON

Každoročne v priebehu augusta pozvoľna dochádza k rozpadu letných kolónií netopierov. Tak dospelé jedince, ako i tohtoročné novovyletené mláďatká začínajú podnikať potulky...

31.08.2010
Pár spomienok na Letný tábor SON

Po dlhšej dobe som sa dostal k nahodeniu nových aktualít na web SON. Každý deň nikto telefonuje, že ho "prepadli" netopiere a potrebuje s nimi súrne pomôcť. Veľa úloh rozdeľujem medzi ostatných členov SON...

30.08.2010
Tlačová správa TASR: Biela pleseň už ohrozuje aj slovenské netopiere

Netopiere s bielou plesňou zaznamenali už v 17 lokalitách po celom Slovensku. Ako pre TASR priblížil Martin Ceľuch zo Spoločnosti pre ochranu netopierov na Slovensku (SON), doteraz sa našlo asi

22.07.2010
Letný tábor a členská schôdza SON

Pozývame vás na tábor, ktorý sa uskutoční v okrese Revúca v regióne Rákošských baní od 27. - 31. júla 2010. Prvá časť tábora bude zameraná na prieskum (odchyty, bat-detektory) starých Rákošských baní...

21.07.2010
Pri zatepľovaní mysleli aj na vtáky a netopiere

Aj napriek mnohým ochranárskym aktivitám o dočasnej ochrane hniezdisk dážďovníkov a zimovísk netopierov, neexistuje na Slovensku účinná ochrana mestských druhov živočíchov. „Prvým svetlým príkladom je konanie stavebnej firmy a úradov v Rimavskej Sobote...

14.07.2010
Mesto Banská Bystrica podporilo netopiere a dážďovníky

Po školení na tému „Netopiere v budovách – problémy a riešenia“, sa magistrát mesta Banská Bystrica rozhodol poskytnúť svoju budovu...

16.06.2010
Unikátne video a kvalitné údaje z exkurzie

ž piaty rok sa organizujú odborné exkurzie za netopiermi na Slovensko. Účastníkmi sú kolegovia netopierkári z Veľkej Británie. Exkurzie sa konajú dva krát ročne a umožňujú získavať pravidelné údaje z viacerých významných...

29.05.2010
Výstava ŠPIRHAČ - GACEK - TRÚLELEK v Rimavskej Sobote

Málovravný názov, pod ktorým Východoslovenské múzeum v Košiciach predstavuje verejnosti putovnú výstavu zameranú na problematiku výskytu a ochrany netopierov na Slovensku. Autorom výstavy je Miroslav Fulín, odborný pracovník Východoslovenského múzea. Výrobu výstavných panelov finančne podporila

27.04.2010
Brigáda pre netopiere v Očovej

Netopiere v Očovej môžu opäť kľudne odpočívať na veži evanjelického kostola. Viac ako 800 samíc netopiera veľkého (Myotis myotis) tu nachádza pravidelne úkryt a privádza na svet mláďatá. Je to jedna z najväčších kolónií tohoto druhu na Slovensku. Kedže je to veľký druh

27.04.2010
Zima a netopiere v okolí Košíc

Čas letí neúprosne rýchlo a s ním aj tohtoročná zima, ktorá sa pomaly ale isto blíži k svojmu záveru. A to aj napriek tomu, že to tak v posledných dňoch za našimi oknami vôbec nevyzeralo. Husté sneženie a studený vietor o príchode jari veľmi nesvedčia. Idúc po uliciach mal tak človek možnosť počuť mrmlanie ľudí, ktorým dlhotrvajúce studené počasie už liezlo poriadne na nervy. Nečudo, keď sme si na príchod prijemného jarného slnka a teplôt v uplynulých rokoch zvykli o niekoľko týždňov skôr.

19.03.2010
Ďalšie nálezy „syndrómu bieleho nosa“

Po prvých nálezoch syndrómu bieleho nosa (WNS) na troch lokalitách v Slovenskom Krase a jednej lokalite v Malých Karpatoch bolo toto piesňové ochorenie (rod Geomyces) netopierov zdokumentované pri

25.02.2010
Príznaky „Syndrómu bieleho nosa“ zaznamenané u netopierov aj na Slovensku

Počas zimného sčítania netopierov v Slovenskom krase sme zaznamenali tento týždeň 4 netopiere s príznakmi „Syndrómu bieleho nosa“ (SBN). Prvé prípady sme zistili 11. februára 2010 na jednom z najväčších zimovísk netopierov ostrouchých (Myotis blythii), kde z celkového počtu 232 jedincov sme príznaky uvedeného ochorenia

14.02.2010
Netopiere s príznakmi "Syndrómu bieleho nosa" nájdené v Česku!

Dnes sme dostali mail od kolegov z Českej republiky, že našli už dva jedince netopierov veľkých s bielym povlakom na nose a krídlach. Sú to typické príznaky syndrómu bieleho nosa

03.02.2010
WNS: Nepodliehajme zatiaľ panike!

Počas posledných troch rokov došlo podľa odhadov chiropterológov k úhynu okolo jedného milióna netopierov v USA. Na niektorých zimoviskách tam došlo až k 90–100 % poklesu početnosti netopierov...

26.01.2010
Výstava ŠPIRHAČ - GACEK - TRÚLELEK v Banskej Bystrici

Málovravný názov, pod ktorým Východoslovenské múzeum v Košiciach predstavuje verejnosti putovnú výstavu zameranú na problematiku výskytu a ochrany netopierov na Slovensku. Autorom výstavy je Miroslav Fulín, odborný pracovník Východoslovenského múzea. Výrobu výstavných panelov finančne

25.01.2010
Keď netopiere zablúdia

Paneláky v našich mestách sa môžu stať smrteľným nebezpečenstvom pre netopiere aj z mnohých ďalších dôvodov okrem zatepľovania. Jedným z nich je uviaznutie netopierov v rôznych priestoroch, podmienené aktívnym vyhľadávaním úkrytov

23.01.2010
Veľká zimujúca kolónia nájdená pri rekonštrukcii

Naše netopiere už hlboko spia zimným spánkom, zima konečne prituhla a kto nenašiel doteraz vhodné miesto na zimovanie, má smolu. Niektoré netopiere spia v úkrytoch, ktoré sú bezpečné a nikdy ich asi nenájdeme. Takými sú napr. skalné pukliny v horách, neprístupné jaskyne, alebo stromové dutiny hrubých stromov. Iné úkryty vyzerajú síce bezpečne, ale môžu sa stať veľmi nebezpečné alebo ...

16.01.2010
Huba sprevádzajúca "Syndróm bieleho nosa" potvrdená v Európe

Žiaľ začiatkom roka 2010 mam pre Vás zlú správu, huba sprevádzajúca Syndróm bieleho nosa, na ktorý už v USA uhynulo viac ako 1 milión netopierov...

12.01.2010
Pod zateplením končia stovky zaživa zamurovaných netopierov

Súčasný trend zatepľovania panelákov spôsobuje podľa ochranárov genocídu v populácii viacerých druhov živočíchov. NITRA. Rôzne škáry v paneloch využívajú vtáky a netopiere na hniezdenie...

05.12.2009
A máme tu ďalšie búdky pre netopiere!

Tento krát sa môže už aj prvá budova na Slovensku pýšiť touto vlastnosťou. Od 26. Novembra vďaka podpore Nitrianskej komunitnej nadácie zdobí fasádu základnej školy Na Hôrke 5 búdok pre

26.11.2009
Na stenu základnej školy chcú usídliť stovky netopierov (TASR)

NITRA. V rámci projektu Škola hore nohami tu dnes členovia Spoločnosti na ochranu netopierov nainštalovali päť špeciálnych dvojbúdok. V každej z nich môže nájsť útočisko až 80 chránených raniakov hrdzavých

25.11.2009
Motivácia od západných susedov

Práve som sa vrátil zo stretnutia s našimi projektovými partnermi z Nemecka a Česka. Projekt na ochranu netopierov v budovách už prebieha takmer rok potrebovali sme sa stretnúť, zhodnotiť doterajšie výsledky..

24.11.2009
Vstal z popola

Ahoj netopierári, rád by som sa podelil o zážitok, ktorý som zažil počas plnenia pracovných úloh v NP Muránska planina...

04.11.2009
Zaujímavý prípad rehabilitácie večernice

V upršané štvrtkové ráno 15. októbra 2009 sa mi dostal do rúk samček večernice pestrej (Vespertilio murinus), ktorý bol objavený 13. októbra vo vchode do obytného domu na Krosnianskej ulici...

03.11.2009
Prvé búdky pre netopiere na sídliskách vyvesené!

Miest, ktoré môžu využívať netopiere na sídliskách, každým dňom ubúda. Zatepľovanie a špárovanie pokračuje rapídnym tempom na celom Slovensku. Stále častejšie sú aj prípady, kde nás žiadajú o pomoc s netopiermi...

20.10.2009
Úspešná Noc netopierov v Košiciach

Krátko po tom, ako sme sa vrátili oddýchnutí z prázdnin, sme už znova nemohli obsedieť a rozmýšľali sme, čo by sme tak mohli podniknúť. Inšpirovaní minuloročnými úspešnými Nocami netopierov...

12.10.2009
Noc netopierov v Jasove

Podujatie bolo organizátormi pripravené v rámci aktivít medzinárodnej organizácie Eurobat. Zamerali sme ho na podchytenie verejnosti pre poznávanie a ochranu netopierov. Po dobrých...

24.09.2009
Pozvánka na seminár

Dovoľujeme si Vás v mene Spoločnosti pre ochranu netopierov na Slovensku (SON) pozvať na seminár zameraný na riešenie problémov s netopiermi v budovách (hlavne panelových, ale aj sakrálnych a iných) realizovaného v rámci..

15.06.2009
Prechádzka v lese

Nebo rozkvitnuté rannými farbami, lúky plné púpav, len dážď nie a nie prísť. Takto asi vyzerala včerajšia teplá nedeľa. Čo už v takýto deň robiť?

10.05.2009
Pár fotografií z ChiSe 2008

Vo virvare zmien v pracovnom i osobnom živote (SON, sťahovanie na východ, prestavba nového bývania..) som sa až teraz dostal k aktualite z ChiSe. Seminár bol opäť nad očakávania veľmi úspešný počtom účastníkov ale aj..

01.05.2009
Zimné sčítanie netopierov v okolí Košíc – 2. časť

Počas februárových víkendov sme spojili prijemné s užitočným. Kontrola ďalších zimovísk v blízkosti Košíc, a z toho vyplývajúci pohyb na čerstvom vzduchu, nám pomohli v zatiaľ úspešnom boji proti všade číhajúcemu chrípkovému vírusu..

09.03.2009
Malá sčítačková naháňačka

Ako po minulý rok, tak aj tento sme sa moji kamoši Maťo, Fero a ja rozhodli preskúmať a skontrolovať viaceré lokality vo svojom okolí. Prvou z nich bola dňa 27. 12. 2008 preskúmaná malá vodárenská pivnica neďaleko..

08.03.2009
Monitoring zimovísk netopierov Štiavnických vrchov alebo ,,nakoniec dvaja z desiatich“

Tak ako po iné roky na začiatok februára bola naplánovaná akcia na pravidelný monitoring zimovísk netopierov v podzemných priestoroch Štiavnických vrchov. Už od začiatku bolo jasné, že pôjde o výnimočnú akciu..

05.03.2009
Zimné sčítanie netopierov v okolí Košíc – 1.časť

V okolí Košíc sa nachádza niekoľko zaujímavých jaskýň, ale aj ľudskou činnosťou vyhĺbených podzemných priestorov, ktoré v zimnom období poskytujú úkryt hibernujúcim netopierom. Nápad uskutočniť ich kontrolu nám v hlavách skrsol ešte počas vlaňajšieho leta. Zopár mesiacov v nás driemal, no príchodom zimy sme sa na jeho uskutočnenie začali aktívne pripravovať.

03.02.2009
Stromová kolónia netopiera vodného

V priebehu mesiacov apríl – november 2008 prebiehal terénny monitoring živočíchov v trase plánovanej diaľnice D1 v úseku Turany – Hubová. Pri júlovom termíne v okolí Kraľovian...

08.01.2009
Pozvánka na monitoring zimovísk netopierov

Univerzita Mateja Bela a Spoločnosť pre ochranu netopierov na Slovensku vás pozývajú na zimné sčítanie netopierov...

22.12.2008
Prvé údaje o netopieroch z územia Slovenska na webe

Vázení priatelia, pred niekolkými dnami sa nám podarilo zistit, ze na internete sú dostupné na stiahnutie dve významné publikácie s prvými údajmi o netopieroch z dnešného územia Slovenska...

17.12.2008
Nové búdky pre netopiere v Nitre

Projekt Park ako zelená oáza pre ľudí i netopiere bol ukončený. Poslednou aktivitou bola výroba a vyvesenie búdok pre malé druhy netopierov, hlavne večernice, ktoré sú v parku veľmi početné...

20.10.2008
Noc netopierov na Sihoti sa opäť vydarila

Večer 24. septembra sa v mestskom parku začala súťaž detí v kreslení na netopieriu tematiku - bol to úvod Európskej Noci Netopierov v Nitre. Zúčastnilo sa jej 6 detí, či skôr mladých umelcov, ktorí predviedli svoje umenie. Za odmenu dostali všetci ...

20.10.2008
Kolízia netopiera s elektrickým vedením

Dňa 10. 10. 2008 sme s Dr. Krištofíkom pozorovali pri Sáse neďaleko Lehnic (Žitný ostrov) v poobedňajších hodinách (okolo 16-tej) silný ťah netopierov...

16.10.2008
Chiropterologický seminár 2008

Už dlhší čas sme sa nestretli a prišiel čas po dvoch rokoch na ďalší ročník Chiropterologického seminára. Medzičasom mnohí z Vás majú množstvo zaujímavých pozorovaní, o ktoré by sme...

09.10.2008
Projekt Zelené oázy v Nitre sa blíži k záveru

O jednotlivých aktivitách v rámci projektu „Park ako zelená oáza pre ľudí i netopiere„ sme Vás už informovali v príspevku o prednáške na ZŠ Fatranskej v Nitre. Tento projekt sa uskutočňuje...

18.09.2008
Pozývame Vás na Noc netopierov v Nitrianskom parku 24.9.2008

Pripravili sme pre Vás prednášku o netopieroch zameranú na predstavenie našich druhov netopierov, zaujímavostí z ich spôsobu života, a hlavne...

17.09.2008
Začali sa invázie netopierov

V televíznych novinách pred časom odznel šot o početnom výskyte netopierov v jednej z chatových osád a postoji majiteľa domu k ich prítomnosti. Televízia v rámci správy upozornila aj na internetovú stránku...

23.08.2008
Ivona & Martin

Milí priatelia, dáva sa na známosť, že dvaja členovia SON - Ivona Záhradníková a Martin Ceľuch sa 12.7.2008 stali manželmi. Tu sú fotografie..

22.08.2008
Potulky východom II

V sobotu 19. 7. 2008 som hneď ráno nasadol na vlak, ktorý ma pohodlne, ak nerátam prestup v Kysaku, odviezol do obce Obišovce, kde sa nám pred troma týždňami pri našich potulkách východom Slovenska nepodarilo skontrolovať rímskokatolícky kostol...

28.07.2008
Potulky východom

Už dlhšiu dobu uvažujeme o sledovaní aktivity reprodukčnej kolónie netopiera obyčajného (Myotis myotis) počas jej lovu. Základom všetkého je vhodná lokalita s dostatočne veľkou kolóniou a vhodné krajinné prvky, ktoré by netopiere mohli v rámci svojho lovu pravdepodobne využívať...

30.06.2008
Prednáška o netopieroch - Zelené oázy

Spoločnosť pre ochranu netopierov získala v tomto roku finančnú podporu od Nadácie Ekopolis a spoločnosti Slovnaft a.s. v rámci programu Zelené oázy. Projekt "Park ako zelená oáza pre ľudí i netopiere" je zameraný...

25.06.2008
Mohykán poskytoval úkryt

Dnes je taká podivná doba. V záujme rozvoja miest a ich ďalšej výstavby padajú a musia ustupovať pri uspokojovaní "všeobecného blaha" poslední mohykáni. Stromy...

28.03.2008
TLAČOVÁ SPRÁVA - Netopier usmrtený počas hokejového zápasu

Počas hokejového zápasu Košice – Skalica 17. 3. 2008 začal lietať okolo striedačiek netopier. Po chvíli ho hokejkou zo striedačky zámerne zasiahol jeden z hráčov...

18.03.2008
Vojenské prekvapenie

Zvykne sa vravieť, že vojenské veci sú prísne tajné a nikto sa nedostane do vojenských objektov cez vstupnú kontrolu. Na druhej strane treba povedať...

17.03.2008
Pozvánka na členskú schôdzu 2008

Vážení členovia SON a ostatní priaznivci netopierov, srdečne Vás pozývame na členskú schôdzu SON, ktoré sa bude konať 29. 3. 2008 v Rimavskej Sobote...

12.03.2008
Medzinárodné sčítanie v Slovenskom Krase

Koncom januára navštívili Slovensko kolegovia z Maďarska a Rumunska, aby spoločne s nami absolvovali zimné ščítanie netopierov u nás...

11.03.2008
Ucháč z Kremnice

Zverejnené kontakty na pomoc pri riešení problémov s netopiermi využil tento krát pán z Kremnice. V krátkom maili sa posťažoval, že im z pivnice domu z roku 1750 vyletuje večer okolo šiestej netopier a keďže domáci majú z neho strach

07.03.2008
Pilotný prieskum netopierov v Nízkych Tatrách, časť Salatíny

Nízke Tatry, krásny to región na Strednom Slovenku. Zo severnej strany obklopený Liptovom a riekou Váh a z južnej strany Horehroním a riekou Hron. Za posledné päť rokov sa poznanie netopierov hlavne na južnej strane Nízkych Tatier zdvojnásobilo, ak nie aj strojnásobilo...

06.03.2008
Pravidelný monitoring banských diel v okolí Banskej Štiavnice

Počas dvoch dní (6.-7. februára 2007) sme uskutočnili pravidelný monitoring zimovísk v opustených banských dielach v okolí Banskej Štiavnice. Toto podujatie má dlhšiu históriu...

29.02.2008
Zomrel Július Vachold

Vo veku nedožitých 90 rokov nás dňa 4. februára 2008 opustil nestor slovenskej chiropterológie RNDr. Július Vachold. Posledná rozlúčka bude vo štvrtok 7. 2. 2008 o 14:00 v evanjelickom kostole v Krupine.

06.02.2008
Kremnické bane - Šturec

V posledných mesiacoch sa veľa porozprávalo o znovu otvorený ložiska zlata v Kremnici. Za všetkým stojí kanadská spoločnosť, ktorá založila sesterskú Slovenskú firmu Kremnica Gold. Nechcem tu rozpisovať či to má vplyv na okolitú prírodu alebo nie, ale ...

28.01.2008
Zimný úlet mladých (duchom)

Mladý začiatočník - netopierista, Patrik Prezbruchý, zorganizoval túto sobotu 26. 1. 2008 akciu na uvoľnenie sa od našich školských a dôchodkárskych povinností. Tejto milej akcie sa s radosťou zúčastnili Štefan Danko, Michal Rendoš a Edita Gurská...

27.01.2008
Univerzitný monitoring zimovísk

Počas toho víkendu sa uskutočnil pravidelný monitoring zimovísk netopierov v Horehronskom podolí a Veporských vrchoch (okres Brezno). Keďže sa Štátna ochrana prírody...

20.01.2008
Netopiere pod mostom

Sociálna situácia dnes na Slovensku nie je ľahká. Na ulici, v kanáli či pod mostom nie je ťažké stretnúť bezdomovca či celú rodinu. Že sa to dotkne aj netopierov to bolo pre mňa ale prekvapením...

15.01.2008
Raniaky zo sabinovských bytoviek

Dňa 27. októbra 2007 moju pozornosť počas prác na záhrade upútali na oblohe lietajúce netopiere...

30.11.2007
6. konferencia o ochrane netopierov v Maďarsku

V dňoch 12.–14. októbra 2007 sa konala v maďarskom mestečku Mártély, v ekoturistickom výchovnom a vzdelávacom centre, 6. konferencia o ochrane netopierov...

29.11.2007
Noc netopierov v Jasove

Dňa 27. septembra 2007 pripravilo SEO Bambi v spolupráci s Východoslovenským múzeom v Košiciach a so spoluriešiteľmi projektu...

30.10.2007
"Zabezpečenie" netopierov na Poľnej ul. v Banskej Bystrici

V pondelok 1. októbra vo večerných hodinách mi zazvonil mobilný telefón a ozval sa známy hlas. Volala pani z ôsmeho poschodia so sídliska Radvaň – Banská Bystrica, že do jej obývačky vleteli dva netopiere. Vedel som "koľká" bije, a tak som jej sľúbil že jej pomôžem...

17.10.2007
Výstava Špirhač, gacek, trúlelek v Leviciach

Po úspešnej inštalácii výstavy Špirhač, gacek, trúlelek v átriu Ministerstva životného prostredia (6. 8. - 27. 8.) výstava je od 17. 9. do. 15. 1. 2008 inštalovaná vo výstavných priestoroch Tekovského múzea...

23.09.2007
Pozývame Vás na NOC NETOPIEROV pri Jasovskej jaskyni

Pozývame Vás na noc netopierov (European Bat Night), ktorá sa uskutoční 27. 9. 2007. Zraz účastníkov je o 18:30 pri rybníku v Jasove na hrádzi a po vstupných informáciách a detektoringu sa presunieme o 19.30 k hornému vchodu do Jasovskej jaskyne ...

21.09.2007
Čas jesenných invázií

Včera poobede sa nám ozvali pracovníci Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach, že v jednom z okien ich budovy sú uväznené netopiere. Už v telefóne bolo celkom jasné, že ide o takzvanú "jesennú inváziu", ktorá je typická pre večernice malé...

08.09.2007
Teplá pivnica ako letný úkryt

Na žiadosť domácich z paneláku v Harmanci som sa 20. 8. 2007 bola pozrieť do ich pivničných priestorov, pretože tu malo v lete lietať väčšie množstvo netopierov. Pivničné priestory mierne povedané nie sú typickým letným sídlom našich netopierov...

27.08.2007
V kostoloch v Banskej Bystrici nie sú netopiere?!?

Po minuloročnom faunistickom prieskume podkrovných priestorov kostolov v Horehronskom podolí, som sa rozhodol, že by bolo zaujímavé a užitočné preskúmať kostolné stavby priamo v meste Banská Bystrica a jeho blízkom okolí. Tak teda stanovil som si ,,deň D“ na utorok 17. júla. ,,Naštartoval“ som bicykel...

27.07.2007
Terénne stretnutie je za nami

Po roku sa konalo opäť terénne stretnutie SON v spolupráci s NP Muránska planina. Napriek tomu, že začiatok stretnutia pripadol na piatok trinásteho, šťastena stála na našej strane – medzi účastníkmi panovala dobrá nálada, počasie nám prialo a o netopiere nebola taktiež núdza.

16.07.2007
Raniak hrdzavý sa rozmnožuje na Slovensku! Výzva na spoluprácu

Posledné dni priniesli prekvapujúce zistenia. Doteraz boli na Slovensku nájdené len dve rozmnožovacie kolónie raniaka hrdzavého - jedna v parku v obci Kirť (Kaňuch & Ceľuch 2004) a druhá v budove v Šoporni (Ceľuch et al. 2006). Pri dlhodobom výskume v Nitrianskom parku...

29.06.2007
Pozvánka na Terénne stretnutie SON, 13.–15. 7. 2007

Cieľom terénneho stretnutia bude opätovné overenie aktivity podkovárov a lietavcov v opustených štôlňach pri obci Rákoš...

19.06.2007
Telemetrické sledovanie Myotis bechsteinii

Vďaka finančnej podpore Cumberland Bat Group z Anglicka sme začali skúmať ekológiu druhu Myotis bechsteinii...

18.06.2007
Prvé reprodukčné kolónie H. savii a P. kuhlii na Slovensku

Po minuloročných odchytoch nových druhov netopierov Hypsugo savii a Pipistrellus kuhlii na území Slovenska, podarilo sa nám potvrdiť ich reprodukciu...

16.06.2007
Členská schôdza SON 2007

Prešiel práve mesiac od našej poslednej schôdze ale povinnosti mi žiaľ nedovolili napísať skôr. V našej skupine – teraz už Spoločnosti pre ochranu netopierov na Slovensku sa udiali mnohé zmeny. Jednou z nich je aj úprava názvu zo „Skupina“ na „Spoločnosť“, keďže sme už samostatný subjekt a nie len skupina SZOPK...

25.04.2007
Čistenie kostola v Jasení

Na posledný deň v mesiaci marec som dohodol čistenie od guána v horehronskej dedinke Jasenie. Keďže ešte posledný deň som bol oficiálne zamestnancom Správy Národného parku Nízke Tatry, nebol problém vybaviť auto, náradie a plastové vrecia...

11.04.2007
POZVÁNKA NA STRETNUTIE SON

Vážení členovia SON a ostatní priaznivci netopierov, srdečne Vás pozývame na stretnutie SON, ktoré sa bude konať 23.-25. 3. 2007 v obci Muráň. Vašu účasť prosím potvrdte na adrese...

23.03.2007
SONka v regionálnom rádiu ONE

Keďže v terajšom zamestnaní (Sprava Národného parku Nízke Tatry) som mal na starosti aj styk s médiami, minulý rok sa mi podarilo vybaviť na celý rok 2007 v rádiu ONE vysielací čas práve pre...

09.03.2007
Ako som učil v januári lietať netopiere

Dosť netypické slovné spojenie netopier, lietanie a január. Táto zima však prináša svoje prekvapenia aj v takejto forme. Väčšina z Vás vie, že v januári sú netopiere ukryté v jaskynných alebo iných priestoroch, kde hibernujú t.j. majú zimný spánok. Lenže opak je pravdou. V pondelok 15. januára mi zazvonil mobilný telefón...

18.01.2007
Novoročné zamyslenie

Hoci zima ešte poriadne nezačala (iba podľa kalendára), netopiere sa už väčšinou uložili na zimný spánok. A tých pár, čo ešte stále aktívne poletuje len viac pripomína situáciu medzi našimi členmi. Aj tu by sa mohlo zdať, že sme sa všetci oddali zimnému odpočinku ale nie je to celkom tak...

08.01.2007
Netopýrolog

Televizia prináša zriedka, ale predsa, aj kvalitné dokumenty hodne zhliadnutia. Jednym z nich je aj dokument o Vladimirovi Hanakovi s výstižným názvom "Netopýrolog"...

03.01.2007
Čistenie kostola v Nemeckej

Tak ako som sľúbil, slovo som aj dodržal. V sobotu 9. decembra 2006 som zorganizoval pracovnú brigádu v kostole v Nemeckej. Cez týždeň sa mi nahlásilo 6 ľudí ale v piatok pred brigádou sme zostali iba...

17.12.2006
Netopiere z Poľnej

Niekedy v polovici októbra 2006 mi zavolal pán z Poľnej ulici (Banská Bystrica), že má "problém“ z netopiermi. Spomínaný pán je aj predstaveným v bytovom spoločenstve a býva v klasickom panelovom bloku resp. paneláku z 80-tich rokov 20. storočia...

16.12.2006
Chiropterologický seminár 2006

Nápad vnikol v septembri na ornitologickej konferencii vo Zvolene. Následne prebehla e-mailová komunikácia, záujem členov SON narastal a vďaka ochote netopierárov, Slovenskému múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva, Slovenskej správe jaskýň a Správy TANAP sa chiropterologický seminár stal...

16.11.2006
Noc netopierov v Nitre sa vydarila

11. október 2006, sedem hodín večer a do Nitrianskeho mestského parku prichádzajú už potme ľudia - študentky, študenti, ale aj staršie skúsenejšie generácie a dokonca aj mamičky s deťmi. Láka ich príjemná hudba prerušovaná hlasmi netopierov i očakávanie nepoznaného...

14.10.2006
5. zasadnutie zmluvných strán EUROBATS

V dňoch 2.-7. 9. 2006 sa v hlavnom meste Slovinska - Lubljane uskutočnilo 5. zasadnutie zmluvných strán EUROBATS (MoP5). Ako býva dobrým zvykom na týchto stretnutiach, jeden deň bol venovaný poznávaniu zaujímavých území hostiteľskej krajiny. Tentoraz to bol komplex podzemných priestorov...

13.10.2006
Chiropterologický seminár 2006

Povzbudení nadšením, ktoré medzi nami zavládlo počas posledného stretnutia SON v Moldave nad Bodvou si vás dovoľujeme pozvať na jesenné stretnutie, na Chiropterologický seminár...

26.09.2006
Bane na Rákoši sa už zabezpečujú

V týchto dňoch sa uskutočňuje zabezpečenie banských diel pri obci Rákoš. Prihliada sa pritom na výskyt netopierov zistený počas terénneho stretnutia SON v dňoch 7.-9.júla 2006. Na základe údajov zistených na terénnom stretnutí a tiež údajov Správy NP Muránska planina...

25.09.2006
Cumberland Bat Group visit Slovakia, August 2-14, 2006

We arrived in Budapest late afternoon to be met by our Slovakian guides Peto and Martin for our bat ecotour. The trip got off to an inauspicious start as we struggled to get out of the airport car park, but after a particularly robust gear change by Martin we shot off into the grey suburbs of Budapest...

04.09.2006
Cestné kolízie

Už viacerí z vás mi spomínali, že našli pri cestách autami pozrážané netopiere. Väčšinou to boli pozorovania z bicykla a keď som konečne vysadol z auta na svoj bicykel aj ja, presvedčil som sa, že to nie je až taká vzácnosť...

27.08.2006
Tajovské podkováre II.

Tak ako som sľúbil, slovo som aj dodržal. V nedeľu 20. augusta ani nie týždeň po tom ako som bol pozrieť v chalúpke v Tajove, som pani doniesol fóliu. K nej som pridal stručný návod ako a kde ju má vystrieť a čo má urobiť potom s trusom...

22.08.2006
Rozmnožuje sa Hypsugo savii na Slovensku?

Po odchyte dvoch samíc v Nitrianskom mestskom parku tohoto roku, je tu ďalší zaujímavý údaj. Na brehu rybníka Veľká Hangócka sme 21. júla odchytili do siete ďalšiu samicu...

17.08.2006
Le tour de chauve-souris - Horehronie 2. časť

Keďže, služobné auto čaká na servis, napadla ma myšlienka podniknúť prieskum netopierov na bicykli a tak vysadol som na "môjho tátoša" a hybaj do kostolov na hornom toku Hrona. Ráno 18. júla 2006 som sa odviezol ranným vlakom do Červenej skaly, a potom už iba šliapať do pedálov...

20.07.2006
Smrtiaca pasca na netopiere

Pri prieskume netopierov v Javorníkoch v spolupráci s CHKO Kysuce sme našli smutný nález. Pred 25 rokmi maľovali kostolnú vežu v Lazoch pod Makytou a maliar tam nechal položenú asi 25 cm vysokú a 15 cm širokú plechovku. Hneď ako sme vyšplhali hore, do nosa nám udrel mŕtvolný zápach...

20.07.2006
Duševný zážitok z prieskumu Horehronia - 1. časť

V dňoch 11. až 13. júla sa uskutočnil prieskum a monitoring podkrovných priestorov kostolov. Prvá časť zahŕňala kostoly od obce Donovaly až po Podbrezovú. Celkove sme skontrolovali 14 kostolov rímskokatolíckej a evanjelickej cirkvi. Najväčšie prekvapenie a duševný zážitok sme zažili v kostole v Moštenici...

18.07.2006
Terénne stretnutie SON 7.-9. júla 2006

Cieľom terénneho stretnutia bolo overenie prítomnosti a aktivity netopierov v opustených štôlňach pri obci Rákoš, ktoré z dôvodov bezpečnosti plánoval banský úrad trvalo uzavrieť...

10.07.2006
Bibliografia netopierov Slovenska

S potešením oznamujem, že sa mi konečne podarilo umiestniť na stránku chiropterologickú bibliografiu Slovenska. Predstavovaná je súpisom literatúry, obsahujúcej informácie o netopieroch Slovenska, o chiropterologickom dianí v našej krajine ako aj práce, spracovávajúce materiál netopierov zo Slovenska...

20.06.2006
Vyhladované vespertilia

7. júna na konci Kôprovej doliny, vo výške 1420 m n. m. som mal veľmi zaujímavé pozorovanie. Napoludnie na okaji luky blízko potoka tam lovili tri jedince večernice pestrej (Vespertilio murinus) tak blízko, pomaly a nebojacne ...

11.06.2006
Zasadnutie Poradného zboru EUROBATS

V dňoch 6.-11.5.2006 sa uskutočnilo v poradí 11. zasadnutie Poradného zboru EUROBATS, tentoraz v hlavnom meste Luxemburgska, Luxembourgu. Okrem pracovných rokovaní boli na programe aj informatívne výlety. Zaujímavá bola napr. návšteva lokality Mellerdall, nazývanej aj "Malé Švajčiarsko" ...

08.06.2006
Nový druh netopiera na Slovensku

Prieskum Nitrianskeho mestského parku pokračuje – hneď pri druhom odchyte 31.mája 2006 na rybníku Veľká Hangócka na tom istom mieste bol zaznamenaný nový druh pre Slovensko - večernica južná (Pipistrellus kuhlii). Bol to samec vážiaci necelých 5 gramov so všetkými determinačnými znakmi ...

06.06.2006
Hypsugo savii sa šíri ďalej - tretí nález na Slovensku

Tak máme tu po prvých dvoch nálezoch z minulého roku (Bratislava) ďalší nález - tentoraz loviacej samice na okraji rybníka v Nitrianskom mestskom parku. O tomto druhu je doteraz málo údajov, aj keď sa pravidelne nachádza v južnej Európe. Stále častejšie nálezy severne od areálu rozšírenia svedčia o ...

22.05.2006
Prieskum letných kolónií na Horehroní

Rímskokatolícka cirkev, biskupstvo Banská Bystrica "požehnalo" resp. súhlasilo vykonať prieskum a monitoring letných kolónii netopierov v podkrovných sakrálnych stavbách a kostoloch v okresoch Banská Bystrica a Brezno. Dna 25. apríla prišiel písomný súhlas na Správu NAPANT, ktorému predchádzalo ...

07.05.2006
Netopier na infekčnom oddelení

Netopiere sa už zobúdzajú. Svedčia o tom aj stále častejšie nálezy zatúlaných netopierov. Že sa môžu nájsť naozaj všade, svedčí aj posledný prípad. Pred dvoma dňami sa pri vchode na infekčnom oddelení v Banskej Bystrici objavil netopier. Keď aj na tretí deň stále zotrvával na svojom mieste, oslovila nás sestrička z nemocnice...

12.04.2006
Nebezpečné tŕne

Druhy nešťastí, ktoré číhajú na netopiere sú naozaj rôzne. 5. 4. 2006 pri obci Mikušovce (okres Ilava) som na okraji niekdajšieho zarastajúceho pasienku našiel v jednom z ružových kríkov uhynutú uchaňu čiernu...

08.04.2006
Eurobats Monitoring Workshop, Londýn

Podľa dohovoru EUROBATS o ochrane netopierov je potrebné netopiere nielen zabezpečiť ochranu netopierov, ale aj zisťovať dlhodobo a pravidelne stav jednotlivých druhov - monitorovať. V súčasnosti sa dokončujú smernice ako by mal takýto monitoring prebiehať. Pracovná skupina pre monitoring v rámci EUROBATS sa stretla...

07.04.2006
Netopier za stieračom

Cesta na stretnutie SON v Moldave nad Bodvou sa pre nás skončila nie veľmi príjemným stretnutím s netopierom. Nešťastník nám vletel do cesty, pričom ho to stálo život. Keďže ostal prichytený na prednom stierači nášho auta...

20.03.2006
Stretnutie členov SON

V predjarnej nálade sa zišli členovia a noví záujemcovia o členstvo v organizácii na víkendovom stretnutí v domčeku SZOPK v Moldave nad Bodvou. Po piatkových úvodných večerných diskusiách sme sobotné dopoludnie začali klasickými správami. Na stretnutí sa členovia zaoberali hlavne otázkou budúcnosti organizácie....

17.03.2006
Farmári pomáhajú netopierom

Na rodinnej farme Mašekov mlyn sa s netopiermi ráta. Farma sa nachádza na rieke Žitave, severne od mesta Vráble, v miestnej časti Horný Ohaj. Od roku 1996 sa začal na Mašekovom mlyne realizovať široko zameraný proces revitalizácie, ktorého hlavným cieľom je zachovať formy tradičného hospodárstva na ekologickej báze...

18.12.2005
European BATNIGHT - Noc netopierov na Liptove

Podujatie sa konalo v dvoch mestách okresu Liptovský Mikuláš v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva so sídlom v Liptovskom a v Národopisnom múzeu so sídlom v Liptovskom Mikuláši...

29.11.2005
Prvý finančný príspevok na netopiere schválený

Netopiere v dome nemusia len spôsobovať problémy. Na Liptove v obci Ivachnová si starosta tak obľúbil kolóniu raniakov hrdzavých, že mu nevadia ani intenzívne hlasy približne 75 jedincov tohto druhu, či trochu špiny pod oknom. Netopiere už niekoľko rokov obývajú strechu jeho rodinného domu a aby sa predišlo prílišnému hromadeniu trusu v streche...

16.11.2005
Výstava ŠPIRHAČ – GACEK - TRÚLELEK v Trebišove

Málovravný názov, pod ktorým Východoslovenské múzeum v Košiciach predstavuje verejnosti putovnú výstavu zameranú na problematiku výskytu a ochrany netopierov na Slovensku. Autorom výstavy je Miroslav Fulín, odborný pracovník Východoslovenského múzea...

09.11.2005
Čistenie kostola v Ratkovej

Povalu lode evanjelického kostola v obci Ratková obýva v letnom období reprodukčná kolónia netopiera obyčajného a netopiera ostrouchého. Podľa doterajších poznatkov je to najväčšia kolónia tohto typu na Slovensku. Kolónia bola nájdená v roku 1992 a od tohto roku ...

03.12.2004
Terénne stretnutie SON - Nízke Tatry

Stretnutie bolo zamerané na prieskum málo poznaného územia južných svahov Nízkych Tatier. Napriek teplému počasiu, ktoré neprialo nášmu zámeru - mapovať podzemné zimoviská netopierov v tomto území, stretlo sa nás 8 členov SON...

28.11.2003