Čistenie kostola v Jasení

Na posledný deň v mesiaci marec som dohodol čistenie od guána v horehronskej dedinke Jasenie. Keďže ešte posledný deň som bol oficiálne zamestnancom Správy Národného parku Nízke Tatry, nebol problém vybaviť auto, náradie a plastové vrecia...

Na posledný deň v mesiaci marec som dohodol čistenie od guána v horehronskej dedinke Jasenie. Keďže ešte posledný deň som bol oficiálne zamestnancom Správy Národného parku Nízke Tatry, nebol problém vybaviť auto, náradie a plastové vrecia. Aj touto cestou sa chcem veľmi pekne poďakovať za materiálnu a finančnú pomoc Správe NAPANT, pretože všetko bolo hradené z jej rozpočtu. Bolo treba len chuť do práce. Tú som našiel u dobrovoľných členov stráže prírody v Národnom parku Nízke Tatry, ktorí bývajú v Jasení.
Ráno o 9:30 sme sa stretli po svätej omši pred kostolom a išlo sa do práce. Trochu komplikovaný prístup do podkrovia, ale keď sa chce všetko sa dá, u niekoho s troškou strachu. V lete sa v podkroví nachádza kolónia netopiera obyčajného s odhadovaným počtom okolo 500 jedincov. Guáno sa nachádzalo hlavne v priestore nad hlavným oltárom a na drevenej konštrukcii malej vežičky. Za dve hodinky sme to mali poriadené a vyčistené. Výsledok 14 plných plastových vriec. Lenže tak ako na začiatku sme sa "ťažko“ vyškriabali hore, naskytla sa otázka ako dáme dolu plastové vrecia. Jednoducho: urobili sme živú reťaz na 7 metrovom rebríku. Najhoršie na tom bol ten čo stál v strede, kde sa rebrík najviac prehupoval a kýval. Takže takto sme pomaly posúvali vrecia ako na pásovom dopravníku až na horný chór. Nakoniec všetko dobre dopadlo a okolo obeda sme čistenie skončili.
Čo na záver? Ďalší z kostolov na Horehroní je "pripravený“ na letnú kolóniu netopierov k spokojnosti pána kaplána z Jasenia a samozrejme k našej SON-kárskej. Nesmiem zabudnúť poďakovať za pomoc Matúšovi Matejkovi, Maťovi Cibuľovi a Vašovi Kortánovi, ktorí pomáhali pri čistení.

Peťo Bačkor