European BATNIGHT - Noc netopierov na Liptove

Podujatie sa konalo v dvoch mestách okresu Liptovský Mikuláš v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva so sídlom v Liptovskom a v Národopisnom múzeu so sídlom v Liptovskom Mikuláši...

Podujatie sa konalo v dvoch mestách okresu Liptovský Mikuláš v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva so sídlom v Liptovskom a v Národopisnom múzeu so sídlom v Liptovskom Mikuláši.
Dňa 28.9.2005 sa v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva uskutočnila výstava s názvom "Môj priateľ netopier". Noc netopierov sa začala večer o 19.00. Prvou časťou podujatia bola prednáška v priestoroch múzea, po ktorej sa na nádvorí múzea premietal film o živote netopierov. Na záver podujatia pomocou ultrazvukového detektoru mohli všetci účastníci počuť zvuky loviacich Raniakov hrdzavých, ktoré sídlia vo vedľajšej bytovke. Akcie sa zúčastnilo asi 70 záujemcov.
Dňa 6. 10. 2005 bola aj v Národopisnom múzeu v Liptovskom Hrádku inštalovaná výstava "Môj priateľ netopier". V dopoludňajších hodinách sa uskutočnili dve prednášky, spojené s premietaním filmu o živote netopierov pre žiakov ZŠ Hradná v Liptovskom Hrádku a študentov Gymnázia v Liptovskom Hrádku. Večer o 18.00 sa konala ďalšia prednáška s premietaním filmu. Po prednáške mohli všetci zúčastnení počuť na nádvorí múzea počuť zvuky raniakov hrdzavých, ktoré sídlia priamo v budove múzea. Celej akcie sa v Liptovskom Hrádku zúčastnilo asi 160 ľudí. Podujatia v oboch mestách považujem za vydarené.

Alfréd Gresch