Invázia raniakov sa začala

Na sklonku augusta sa k nám začínajú vracať raniaky hrdzavé (Nyctalus noctula) zo svojich letných stanovíšť z ďalekého severu...

Na sklonku augusta sa k nám začínajú vracať raniaky hrdzavé (Nyctalus noctula) zo svojich letných stanovíšť z ďalekého severu. Samce si hľadajú miesto, kde by prilákali čo najviac samíc, s ktorými by sa spárili. Posledné roky na prelome augusta a septembra pomáham riešiť stále viacej prípadov kolízie netopierov v panelových domoch. Naposledy som ,,vysťahoval“ celkom početnú kolóniu týchto netopierov zo Šalgotariánskej ulice č. 1 v Banskej Bystrici. Obyvatelia sa sťažovali, že im netopiere nedajú spať, vyliezajú im z ventilačných šácht kúpeľní a kuchýň, lietajú po bytoch. O závažnosti problému svedčí aj fakt, že to trápilo až 5 bytov v jednej časti stupačky (11., 10., 8., 6., a 2. poschodie). Na rad muselo prísť jednoznačne vysťahovanie živočíchov. Zaujímalo ma koľko ich tam bude, preto som zvolil riešenie odchyt. Inštalácia harfovej siete nezabrala ani pol hodinku, nakoľko rodina čo bývala na najvyššom poschodí presne vedela kde majú vletový otvor nad ich balkónom. Susedia vraveli, že ich videli vyletovať tak do 40 až 50 netopierov. Povedal som si, že odhad ľudí býva zvyčajne zlý, ale opak bol pravdou. Za hodinu vyletelo skoro 90 netopierov. Musel som ich preložil do krabice aby sa mi neroztrhlo vrecko. Sieťku som zase nainštaloval a nechal do rána. Ráno som tam našiel ešte 25 netopierov. Spolu odhadujem, že tam mohlo byť do 120 jedincov, nakoľko zopár jedincov sa nechytilo a vykĺzli sa von. Tento bytový dom som dobre poznal, nakoľko som tam v roku 2012 robil odborný posudok na výskyt chránených druhov živočíchov pre zatepľovacie práce ale vzhľadom k tomu, že nedostali financie budú zatepľovať až v roku 2014. Netopiere o svoj domov neprídu, v posudku som zohľadnil aj tento fakt a budú sa tu po dohode s bytovým družstvom inštalovať fasádne búdky.

Ešte malé poďakovanie za trpezlivosť a ochotu pomôcť netopierom obyvateľom tejto bytovky, hlavne však iniciátorke celej akcie pani Malinovej.

Peter Bačkor