Smrtiaca pasca na netopiere

Pri prieskume netopierov v Javorníkoch v spolupráci s CHKO Kysuce sme našli smutný nález. Pred 25 rokmi maľovali kostolnú vežu v Lazoch pod Makytou a maliar tam nechal položenú asi 25 cm vysokú a 15 cm širokú plechovku. Hneď ako sme vyšplhali hore, do nosa nám udrel mŕtvolný zápach...

Pri prieskume netopierov v Javorníkoch v spolupráci s CHKO Kysuce sme našli smutný nález. Pred 25 rokmi maľovali kostolnú vežu v Lazoch pod Makytou a maliar tam nechal položenú asi 25 cm vysokú a 15 cm širokú plechovku. Hneď ako sme vyšplhali hore, do nosa nám udrel mŕtvolný zápach. Na veži sa nájde hocičo, tak sme to neskúmali. Keď som sa už chystal späť, všimol som si pohyb v plechovke. Pohľad, ktorí nás čakal bol zdrvujúci - na asi 10 cm vysokej kope kostí sa snažil vzlietnuť mladý ucháč svetlý. Pod ním boli od čerstvo uhynutých netopierov – až po 25 rokov staré kosti. Spolu sme z plechovky vybrali viac ako 30 mŕtvoliek a kostier ucháčov a netopierov veľkých. Medzi najčerstvejšími boli ešte tri ďalšie živé ucháče.
Plechovka bola dokonalou pascou - mala hladké steny a bola priúzka na to aby sa tam dali roztiahnuť krídla. Predpokladáme, že raz za niekoľko rokov spadlo do plechovky mláďa, ktoré potom volalo na pomoc rodičov, ktorí tiež skončili v pasci.
Bude dobré, ak si okrem rátania kolónií na kostoloch budeme všímať aj ohrozenia netopierov a tiež sa opýtame na prípadné problémy s netopiermi - aby podkrovia našich kostolov ostali naďalej plné života.

Martin Ceľuch