Volajte SON

Každoročne v priebehu augusta pozvoľna dochádza k rozpadu letných kolónií netopierov. Tak dospelé jedince, ako i tohtoročné novovyletené mláďatká začínajú podnikať potulky...

Každoročne v priebehu augusta pozvoľna dochádza k rozpadu letných kolónií netopierov. Tak dospelé jedince, ako i tohtoročné novovyletené mláďatká začínajú podnikať potulky, čo predznamenáva začiatok jesennej migrácie. Toto je mimoriadne rizikovým obdobím najmä pre netopierí dorast, počas ktorého na netopiere čaká množstvo nebezpečenstiev a nástrah. Netopierie mláďatká sa zoznamujú so svojím širokým okolím, učia sa nachádzať bezpečné úkryty a lokality s bohatým dostatkom vyhľadávanej koristi – HMYZU. Netopiere, tak ako i ľudia nie sú neomylné a tak sa mnohokrát prihodí, že na svojej neskoro-letnej vandrovke zablúdia i do končín, kde môžu byť eventuálne nežiaduce. Takýmito končinami sú napríklad i ľudské obydlia a špeciálne panelákové byty na sídliskách našich väčších miest. Typickým príkladom je druhé najväčšie mesto krajiny – Košice.

V mesiaci august sa už na sídliskách v Košiciach stáva pravidlom, že tu v bytoch najmä vo výškových budovách ľudia nachádzajú zatúlané a zmätené netopiere. Ak sa obyvatelia predmetných bytov rozhodnú vyhľadať odbornú pomoc, všetko sa začína telefonátom niektorému z členov SON-u so známou vetou: ,, pomôžte nám, máme v byte netopiere." Členovia SON-u sa snažia pomôcť hneď, ako je to časovo možné a ako prví a jediní prichádzajú na miesto "činu".

Z HĽADISKA OCHRANÁRSKEHO STATUSU NETOPIEROV AKO ŽIVOČÍCHOV EURÓPSKEHO VÝZNAMU, KRAJNE ZNEPOKOJUJÚCIM JE FAKT, ŽE V SLOVENSKEJ REPUBLIKE V 21. STOROČÍ NEPÔSOBÍ INÁ SCHOPNÁ ORGANIZÁCIA, KTORÁ BY TAKÚTO ČINNOSŤ VYKONÁVALA, DOTOVALA A MEDIALIZOVALA A OSTÁVA TO NA POČTOM DOBROVOĽNEJ ČLENSKEJ ZÁKLADNE NEVEĽKÚ - SPOLOČNOSŤ PRE OCHRANU NETOPIEROV NA SLOVENSKU A BRATISLAVSKÚ ORGANIZÁCIU MINIOPTERUS!

Problémy sa najčastejšie týkajú miestností v byte, ktoré sú nevyužívané a v letnom období majú pootvorené okná aspoň na vetračku. V takýchto prípadoch majitelia bytov nemajú na oknách nainštalované sieťky proti hmyzu a to je ten faktor, ktorý umožní počas noci netopierom hľadajúcim bezpečnú skrýšu pred dennými nebezpečenstvami, ukryť sa v miestnosti. Už podľa zápachu a množstva trusu môžeme usudzovať o akú veľkú kolóniu ide. Pripravíme si rukavice, prepravku na netopiere a ideme na to. Pri "demolácii" izby sa snažíme prehľadať každý kút a každú škáru, kde by mohli netopiere zaliezť. Niekedy sme sami prekvapení, kam všade dokážu títo malí návštevníci zaliezť a ukryť sa. Napríklad v dóze od kávy sme raz našli 150 večerníc malých (Pipistrelus pipistrelus), v koberci zasa 30 raniakov hrdzavých (Nyctalus noctula) a miesta nálezov sú vždy zaujímavé. Dokonca aj čiapka na vešiaku je pre večernice ideálnym miestom na odpočinok. Záchranná akcia sa niekedy nekončí jednou návštevou, ale je potrebné, aby naši členovia navštívili lokalitu viacnásobne. Napríklad v prípade z druhého augustového týždňa toho roku, v byte na ulici Bukurešťskej v Košiciach bolo potrebné netopiere vyberať na tri razy. Počas prvej kontroly sa nám podarilo vybrať 150 večerníc malých (Pipistrelus pipistrelus) a 70 raniakov hrdzavých (Nyctalus noctula) . Počas druhej kontroly znova 50 raniakov hrdzavých a pri poslednej tretej kontrole ešte 30 raniakov hrdzavých (Nyctalus noctula). Teší nás, že ľudia si zvykli hľadať pomoc na internete a nesnažia sa urobiť poriadok s netopiermi sami. Niekedy práve takéto jednanie pomôže nie len ľuďom, ale hlavne netopierom, ktoré potom tak rýchlo, ako je to možné vrátime späť do voľnej prírody. Za pomoc pri a záchrane netopierov z Bukurešťskej ulice ďakujeme kolegovi a členovi SON-u Mirovi Fulínovi a za asistenciu Vierke Vorobeľovej.

Ľuboš Korytár a Peter Krišovský

Milan Hrivňak

16.09.2020 - 13:00 Dobrý deň, kontakty na odborníkov nájdete tu: https://netopiere.sk/sk/page/nasiel_som_netopiera.html

Lucia

16.09.2020 - 10:50 Dobrý deň , dnes som našla mláďa netopiera na stene pri mojej práci . Prosím Vás na koho sa obrátiľ?