WNS: Nepodliehajme zatiaľ panike!

Počas posledných troch rokov došlo podľa odhadov chiropterológov k úhynu okolo jedného milióna netopierov v USA. Na niektorých zimoviskách tam došlo až k 90–100 % poklesu početnosti netopierov...

Počas posledných troch rokov došlo podľa odhadov chiropterológov k úhynu okolo jedného milióna netopierov v USA. Na niektorých zimoviskách tam došlo až k 90–100 % poklesu početnosti netopierov. Táto veľmi vysoká mortalita netopierov súvisí s istou hubovou infekciou, resp. Syndrómom bieleho nosa (White Nose Syndrom). Podľa zatial najnovšieho článku s názvom „Epidémia zabíja len americké netopiere“, uverejneného 14. januára 2010 v prestížnom časopise NATURE sa črtá nádej na mierny optimizmus. Aspoň pre európske populácie netopierov. Zatiaľ sa totiž zdá, že hubová infekcia možno nebude mať na starom kontinente spomínané dôsledky. V súčasnosti sa objavili doklady o tom, že už v roku 1983 boli v Nemecku pozorované netopiere javiace známky tohto syndrómu avšak úmrtia neboli evidované. Podobne, netopiere s bielym povlakom na tvárovej časti boli v nedávnom období pozorované počas zimných sčítani aj v Maďarsku, Nemecku, Švajčiarsku a Francúzsku. Vyšetrením sa dokázala prítomnosť plesňovej huby Geomyces destructans spôsobujúcej WNS, avšak žiaden negatívny vplyv na telesnú kondíciu netopierov nebol zatiaľ zaznamenaný. Toto vyvoláva otázky, či imunitný systém európskych netopierov nemá prirodzene vytvorenú odolnosť na spomínané ochorenie. Vďaka tomuto by snáď bolo možné nájsť riešenie aj na aktuálnu situáciu na druhom brehu Atlantiku. Jedným z problémov je však aj to, že vedci stále nevedia či príčinou úhynov je práve uvedená huba alebo je len sprievodným javom iného ochorenia. Žiaľ čas tu hrá proti netopierom.

Podľa časopisu NATURE spracoval Peter Kaňuch

Celý článok si môžete prečítať tu: http://www.nature.com/news/2010/100113/full/463144a.html alebo záujemcom môžem zaslať jeho PDF verziu.

Metodika evidencie výskytu WNS na Slovensku na stiahutie: PDF

Ďalšie informácie k WNS