Za netopiermi Ružínskych jaskýň

Štípajúci mráz, sneh vŕzgajúci pod nohami či námrazou ozdobené konáre stromov. Dokonalá zimná idyla...

Štípajúci mráz, sneh vŕzgajúci pod nohami či námrazou ozdobené konáre stromov. Dokonalá zimná idyla. Aj takto by sa dalo opísať nedeľné ráno (13. januára 2013) v Košických Hámroch odkiaľ sme vyrážali za netopiermi do jaskýň Ružínskeho krasu. Spoločnosť nám tentokrát robila aj naša psia kamarátka Lara. Kráčajúc turistickou značkou, naskytali sa nám nádherné pohľady na Sivec, či z oblakov vykúkajúci vrchol Kojšovskej hole. Tamojšia príroda očarí nielen krásou, no prekvapí i svojou drsnosťou. Našu fyzickú zdatnosť otestovali strmé a tento rok i zľadovatené úbočia oddeľujúce jednotlivé jaskyne. O adrenalín tak opäť nebola núdza :-)

Dohromady sme skontrolovali 5 jaskýň. Zistili sme štyri druhy zimujúcich netopierov (R. ferrumequinum, R. hipposideros, M. myotis a B. barbastellus). Najatraktívnejšou z hľadiska počtu netopierov bola Veľká ružínska jaskyňa. Dominovali tu dva druhy – M. myotis a B. barbastellus.

Cesta späť bola poznačená nielen pocitom dobre vykonanej práce ale i treskúcou zimou, prichádzajúcou únavou a u niektorých z nás aj bolesťou nôh. V snahe nemyslieť na tento stav nás ovládla spevavá nálada. Zneli dokonca i koledy :-)

Michal Rendoš, Edita Miková & Marcel Uhrin