Záchrana raniakov hrdzavých na balkóne v Spišskej Novej Vsi

Balkón mohol byť pre raniaky pascou, keďže zábradlie lodžie bolo plastové a utesnené k hladkej fasáde. Vďaka nášmu zásahu nakoniec všetko dobre dopadlo.

Záchrana raniakov hrdzavých na balkóne v Spišskej Novej Vsi

V nedeľu 19. 11. 2017 predpoludním zazvonil pohotovostný telefón rehabilitačnej stanice pri Správe Národného parku Slovenský raj. Nešťastná pani na druhom konci hlásila, že má na balkóne veľké množstvo netopierov. Vybavená niekoľkými prepravkami som sa okamžite vybrala na odchyt a záchranu netopierov na Šoltésovej ulici v Spišskej Novej Vsi. Už som tušila, že zrejme pôjde o podobný prípad, aké tu už boli v minulosti niekoľkokrát (väčší počet raniakov uviaznutých na balkóne).
     
Priamo na dlažbe balkóna boli na viacerých miestach raniaky hrdzavé (Nyctalus noctula), samce i samičky v rôzne veľkých skupinkách. Spolu ich bolo 38 jedincov. Väčšina z nich už bola nehybná a pokúšala sa o hibernáciu. Na tomto mieste by nielen neprežili mrazy, ale taktiež výrazne obmedzovali obyvateľov bytu, a preto som ich všetky odchytila a previezla k objektu s osadeným hibernačným boxom. Zdravotný stav a výživová kondícia bola dobrá a nič nebránilo ich vypusteniu do búdky-hibernačného boxu. Hibernačný box sa im páčil a s radosťou liezli dovnútra, bez toho aby som zaznamenala akýkoľvek pokus jedincov opustiť ho.

Spomínaný balkón mohol predstavovať pre raniaky pascu, keďže zábradlie lodžie bolo plastové a utesnené k hladkej fasáde, po ktorej sa jedince nevedeli vyšplhať a odletieť z tohto priestoru. S veľkou pravdepodobnosťou do priestoru balkóna spadol najskôr jeden jedinec, ktorý zúfalo hľadajúc cestu do voľného priestranstva hlasovými prejavmi zobudil a prilákal do pasce celú kolóniu.

Záchrana týchto raniakov sa úspešne podarila a zostáva veriť, že nebudú pribúdať ďalšie zúfalé netopiere, ktoré ostanú na zimu bez „strechy nad hlavou“.

Andrea Hájková