Zimný úlet mladých (duchom)

Mladý začiatočník - netopierista, Patrik Prezbruchý, zorganizoval túto sobotu 26. 1. 2008 akciu na uvoľnenie sa od našich školských a dôchodkárskych povinností. Tejto milej akcie sa s radosťou zúčastnili Štefan Danko, Michal Rendoš a Edita Gurská...

Mladý začiatočník - netopierista, Patrik Prezbruchý, zorganizoval túto sobotu 26. 1. 2008 akciu na uvoľnenie sa od našich školských a dôchodkárskych povinností. Tejto milej akcie sa s radosťou zúčastnil Štefan Danko, Michal Rendoš a Edita Gurská.
Stretli sme sa na stanici v Strážskom a odtiaľ sme pokračovali autom do lokality Krivošťany, v ktorej sa nachádza pre chiropterológov zaujímavá štôlňa. Naše očakávania však zmarila tohtoročná mierna zima. Objavili sme tam len jeden exemplár podkovára malého a dva exempláre netopiera obyčajného. Ďalšie naše kroky smerovali do obce Jasenov, nad ktorou sa týči majestátna zrúcanina hradu. Strmý terén, ktorý viedol k hradu, vyskúšal našu "počítačovú" kondičku. Pod hradom nás mladých zaujal pomerne úzky otvor, ktorý viedol do dlhej štôlne. Pána Danka sme zasypali množstvom otázok. Načo takáto štôlňa pod hradom mohla slúžiť? Hladomorňa, mučiareň, sklad? Nech je to už ako chce, prvoradou otázkou boli netopiere. Pod ich výskyt sa opäť podpísala tohtoročná mierna zima. Našli sme len dva podkováre malé a dva netopiere obyčajné. Poslednou zastávkou bola pivnica v humenskom parku. Pred vstupom nás vydesil obrovský neporiadok. Vstúpili sme však dnu a po podrobnom preskúmaní všetkých škár sme zistili prítomnosť jedného ucháča sivého a jedného ucháča svetlého. Organizátorom ďakujeme za túto malú akciu, ktorá nám pomohla trocha sa odreagovať v skúškovom a predmaturitnom období.

Michal Rendoš & Edita Gurská
foto: E.G.