Noc s Andersenom v Bardejove aj za účasti netopierov

Noc z 23. na 24. marca bola pre niektoré deti výnimočná. V knižniciach sa konala Noc s Andersenom 2018. Na jednom z týchto podujatí v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela sa zúčastnil aj živý netopier.

Noc s Andersenom v Bardejove aj za účasti netopierov

Už po 15. krát sa 23. a 24. marca 2018 v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela v Bardejove konala Noc s Andersenom. Krátkou besedou o netopieroch deťom toto dobrodružstvo prišiel ozvláštniť aj Milan Hrivňak. Deti boli veľmi pozorné a po celý čas sa zapájali a odpovedali na všakovaké otázky o netopieroch.
Prišlo aj prekvapenie. Mohli vidieť živého netopiera zblízka. Išlo o raniaka hrdzavého (Nyctalus noctula). Dobrí ľudia ho našli zoslabnutého neďaleko paneláka. Tento druh často zimuje na sídliskách v atikových otvoroch, štrbinách a podobne. Neboli ľahostajní a zavolali odborníkom. Zachránili mu tým po dlhej zime život. Bez našej pomoci by zahynul od vyčerpania. Všetko dobre dopado a tak sa dostal až do budovy Okresnej knižnice v Bardejove. Po krátkej rehabilitácii opäť naberie silu a bude čoskoro vypustený na slobodu.
Veríme, že  osveta u mladej generácie má zmysel. Ukazujeme netopiere také ako v skutočnosti sú. Bez povier a "zaručených" informácií z hororových filmov. 
Krátku reportáž priniesla aj miestna Bardejovská televízia. Môžete si ju pozrieť po kliknutí sem.
Na záver chcem poďakovať Okresnej knižnici Dávida Gutgesela v Bardejove, hlavne Bc. Alžbete Kutašovičovej za pozvanie a profesionálne zorganizovanie celej akcie. Tešime sa na prípadnú ďalšiu spoluprácu v budúcnosti. 

Milan Hrivňak