Nové unikátne zimovisko netopierov vo Svidníku

Svidník mal jedno výnimočné zimovisko- za reklamným bannerom na stene paneláku sa skrývalo 500 až 600 netopierov druhu raniak hrdzavý počas každej zimy. Ako to s nimi dopadlo?

Nové unikátne zimovisko netopierov vo Svidníku

Na tento úkryt nás upozornili obyvatelia na jar v roku 2016, keď po tuhých mrazoch našli na zemi viac ako 100 umrznutých netopierov. Verili sme, že situácia sa o rok nezopakuje a netopiere sa poučia. V jeseni pri kontrole neboli zistené, tak sme predpokladali, že je to v poriadku.
Neskôr sa netopiere ale opäť zhromaždili za bannerom a hrozilo opäť, že zamrznú. Pred periódou tuhých mrazov v januári 2017 sme celú skupinu 350 netopierov premiestnili za pomoci výškového špecialistu a nášho člena Dušana Kovaliča na bezpečné zimovisko – do pivnice rehabilitačnej stanice v Bardejove. Zoslabnuté jedince sme prikrmovali aj s pomocou študentov Gymnázia Leonarda Stöckela v Bardejove a pracovníkov Regionálneho centra ochrany prírody v Prešove. Viac ako 75% netopierov bezpečne prezimovalo a boli vypustené opäť vo Svidníku.
Na jeseň sme po dohode s majiteľmi chceli zložiť reklamný banner, ale na naše veľké prekvapenie za ním už visela veľká skupina 500-600 raniakov. Zima prišla rýchlo. Padlo rozhodnutie ochrániť ich búdkami, ktoré sme doslova nalepili na zimujúce agregácie, po zložení bannerov. Časť netopierov tu ostala celú zimu, iné preleteli na zimoviská v okolí. Na jar sa našiel len jeden umrznutý netopier.

V roku 2019 sa začala obnova bytového domu a keďže obyvatelia mali dobrý vzťah k týmto netopierom, súhlasili s vybudovaním nového zimoviska na pôvodnom mieste. S podporou Spoločnosti pre ochranu netopierov a vďaka veľmi dobrej spolupráci s firmou Marko a Marko, ktorá realizovala stavebné práce, sa podarilo vytvoriť kvalitné veľké zimovisko pre niekoľko stoviek netopierov. Svidník má opäť unikátne zimovisko a veríme, že sa bude v ňom netopierom páčiť. Netopiere sa miestnym obyvateľom odplatia biologickou ochranou sídliska pred bodavým hmyzom.

Ďakujeme za pomoc všetkým, ktorí sa podieľali na záchrane a vybudovaní nového zimoviska!