Pomoc pre dážďovníky a netopiere v Rajci

Pri kotolni na sídlisku Sever v Rajci bol 6. – 7. septembra 2013 nezvyčajný ruch. Prebiehala inštalácia nových hniezdnych búdok na steny kotolne aj konštrukciu vedľa komína...

Pri kotolni na sídlisku Sever v Rajci bol 6. – 7. septembra 2013 nezvyčajný ruch. Prebiehala inštalácia nových hniezdnych búdok na steny kotolne aj konštrukciu vedľa komína. Pribudli možnosti na hniezdenie pre dážďovníky (21 nových dutín), belorítky (4 hniezda) aj pre netopiere (1 hibernačný box a dve búdky slúžiace ako úkryty alebo reprodukčné miesta). V najbližších dňoch budeme inštalovať aj stromové búdky pre netopiere.

Tieto opatrenia užitočné pre naše chránené živočíchy aj pre ľudí podporili Nadačný fond Slovenskej sporiteľne v Nadácii Pontis v rámci projektu NetopierOVINY Rajeckej doliny, a tiež projekt LIFE+ "Ochrana dážďovníka tmavého a netopierov v budovách na Slovensku". Na realizácii sa podieľali Spoločnosť pre ochranu netopierov na Slovensku (práce viedol Martin Ceľuch) a Bratislavské regionálne ochranárske združenie. Za veľkú pomoc a ochotu vďačíme dobrovoľníkom z OZ Tilia v Rajci a pracovníkom BINEKO, s.r.o., ktorá prevádzkuje kotolňu s inštalovanými búdkami. Náš projekt NetopierOVINY Rajeckej doliny bude pokračovať ďalšími aktivitami. V kostoloch viacerých obcí Rajeckej doliny žijú významné kolónie netopierov. Chceme im pomôcť v nekonfliktnom spolužití s ľuďmi. Počas brigád nás čaká vyčistenie a technická úprava 5 podkroví s netopiermi aj výsadba zelene. O vzácnosti a užitočnosti netopierov sa obyvatelia dozvedia z pohľadníc a iných publikácií.

Eva Stanková, Ivana Labudíková

Viac fotiek si môžete prezrieť tu