Projekt Zelené oázy v Nitre sa blíži k záveru

O jednotlivých aktivitách v rámci projektu „Park ako zelená oáza pre ľudí i netopiere„ sme Vás už informovali v príspevku o prednáške na ZŠ Fatranskej v Nitre. Tento projekt sa uskutočňuje...

O jednotlivých aktivitách v rámci projektu „Park ako zelená oáza pre ľudí i netopiere„ sme Vás už informovali v príspevku o prednáške na ZŠ Fatranskej v Nitre. Tento projekt sa uskutočňuje v rámci programu Zelené oázy nadácie Ekopolis a jeho cieľom je vytvoriť oázu, kde majú svoj životný priestor ľudia ale aj netopiere, ako vzácne a užitočné živočíchy. Podmienky pre netopiere sa zlepšia vyvesením búdok, pretože v parku neustále zanikajú staré dutiny v stromoch. Jednak činnosťou hniloby a vetra, ale sú odstraňované aj zámerne z bezpečnostných dôvodov. Inštaláciou infopanelov chceme zároveň zvýšiť zaujímavosť tejto lokality pre ľudí a tiež zlepšiť environmentálne povedomie obyvateľov mesta Nitra.

V Nitrianskom mestskom parku už medzitým stoja dva infopanely o netopieroch v parku a netopieroch mesta Nitra. Hneď, po inštalovaní 15. mája 2008, zaujali pozornosť mnohých. Prvý, so zameraním na netopiere v mestskom parku, stojí blízko staršieho detského ihriska pri bufete. Druhý informuje o netopieroch mesta Nitra a je osadený na brehu rybníka Veľká Hangócka v časti zvanej Nový park. Dodnes našťastie neboli poškodené (ďakujeme) a môžu poskytovať občanom mesta zaujímavé informácie o netopieroch žijúcich okolo nich.

V rámci projektu sa už zakúpili a vyvesili aj drevo-betónové búdky pre väčšie druhy netopierov, ktorými sú v parku napr. raniaky hrdzavé. Búdky boli vyrobené v Nemecku špeciálne pre netopiere a sú vyvesené po dvojiciach na stromoch.

Potrebné sú ešte štrbinové búdky (s úzkym vnútorným priestorom), ktoré s obľubou vyhľadávajú malé druhy, ktoré sú v mestskom parku najpočetnejšie – napríklad večernica malá a parková. Plánujeme ich vyvesiť 30 kusov. Tie by sme radi vyrobili v najbližších dňoch. Deti ale aj starší, ak by ste chceli pomôcť, napíšte nám na adresu mato@netopiere.sk. Budeme Vás informovať o termíne podujatia. Búdky si deti budú môcť umelecky dotvoriť a potom sa vyvesia v mestskom parku. Náš projekt si vyžaduje trpezlivosť, pretože netopierom niekedy trvá aj dva roky pokým si na búdky zvyknú a začnú ich využívať. Búdky budeme pravidelne raz za mesiac kontrolovať a budeme radi, ak sa k nám pridáte.

Martin & Ivona Ceľuchovci, Martin Ševčík

Tieto aktivity sa uskutočnia vďaka finančnej podpore Nadácie Ekopolis a spoločnosti Slovnaft a.s. v rámci programu Zelené oázy. Finančne prispela aj Spoločnosť pre záhradnú a krajinnú tvorbu a Mesto Nitra