Tajovské podkováre II.

Tak ako som sľúbil, slovo som aj dodržal. V nedeľu 20. augusta ani nie týždeň po tom ako som bol pozrieť v chalúpke v Tajove, som pani doniesol fóliu. K nej som pridal stručný návod ako a kde ju má vystrieť a čo má urobiť potom s trusom...

Tak ako som sľúbil, slovo som aj dodržal. V nedeľu 20. augusta, ani nie týždeň po tom ako som bol pozrieť v chalúpke v Tajove, som pani doniesol fóliu. K nej som pridal stručný návod ako a kde ju má vystrieť a čo má urobiť potom s trusom. Nezabudol som ešte jedno dôležité podotknúť: netreba sa netopierov báť, za necelý mesiac sami odídu do svojich zimných úkrytov a vrátia sa iba na jar. Ešte som jej sľúbil, že na najbližšej schôdzi SON sa budeme jej netopiermi zaoberať a nájdeme vhodné spoločné riešenie pre nás aj pre pani z 200 ročnej chalúpky.

Peťo Bačkor

16. 8. 2006 – Tajovské podkováre I.

V nedeľu 13. augusta, po príchode z terénu som si našiel SMS-ku. Bola od "netopierkárskeho" kamaráta z Muránskej planiny, Peťa Bryndzu. V nej stálo: v Tajove (poznámka: dedinka 6 km od Banskej Bystrice smerom na Kremnické pohorie) sú na povale v jednej chalupe netopiere, treba to tam skontrolovať! Neváhal som. V pondelok ráno po príchode do práce, som sadol do služobného auta a vyrazil na prieskum. Po dlhšom hľadaní chalupy som ju predsa našiel povyše obecného úradu. 200 ročná chalúpka s červenou plechovou strechou položenou na drevených šindliach ukrývala asi 30 podkovárov malých. Niektoré veselo lietali ponad hlavy, no veselo nebolo panej, ktorá chalupu vlastní. Vadí nej najmä trus, no nie je ho tam veľa ale predsa. Vysvetlil som jej, že je to iba záležitosť letného obdobia a nemusí mať obavy o svoju chalupu. Prisľúbil som jej pomoc, nabudúce jej donesiem plastovú fóliu, ktorú potom len zmetie. A keď som jej povedal, že je to vynikajúce hnojivo do záhradky bola milo prekvapená. Takže, máme ďalší údaj o letných zoskupeniach netopierov v okolí Banskej Bystrice, srdečné poďakovanie za ochotu prezrieť podkrovie patrí p. Šušovej za "team" Spoločnosti pre ochranu netopierov.

Peťo Bačkor