Výsledky zimného sčítania netopierov 2012 / 2013

Po dlhšej prestávke sa našej spoločnosti podarilo obnoviť tradíciu spracovania prehľadov zimných sčítaní netopierov na Slovensku...

Po dlhšej prestávke sa našej spoločnosti podarilo obnoviť tradíciu spracovania prehľadov zimných sčítaní netopierov na Slovensku. Prehľad nálezov a skontrolovaných zimovísk zimného sčítania netopierov zo sezóny 2012/2013 bude v týchto dňoch zasielaný všetkým členom a sympatizantom našej spoločnosti.

V prehľade sú uvádzané výsledky z 230 zimovísk, na ktorých sa zaznamenal výskyt 20 druhov netopierov. Najviac zimovísk predstavujú jaskynné priestory, zimoviská poznáme aj zo štôlní, starých baní, bunkrov vojenského opevnenia alebo v opustených železničných tuneloch. Najviac lokalít sa skontrolovalo v Malých Karpatoch, úplne nové a dosiaľ neznáme zimoviská boli zaevidované napríklad v Revúckej vrchovine. Na sčítaní zimujúcich netopierov sa v 27 orografických celkoch Slovenska podieľalo viac ako 80 mapovateľov, celkový počet kontrol zimovísk dosiahol hodnotu 240 a celkový počet sčítaných netopierov vrátane opakovaných kontrol niektorých úkrytov je viac ako 78 600 jedincov.

Marcel Uhrin