Čistili sme podkrovie kostola v Hronci

V obci Hronec pri Brezne sa nachádza krásny chrám - farský kostol sv. Klementa. V jeho podkroví v letných mesiacoch sídli kolónia netopierov.

Čistili sme podkrovie kostola v Hronci

Samičia kolónia netopierov veľkých (Myotis myotis) využíva najmä priestor menšej časti podkrovia nad zadnou klenbou, ktorá je opticky oddelená kamenným múrom. Tam má kolónia dobré podmienky k výchove mláďat - vhodnú teplotu počas letných mesiacov, tmu a kľud. 

V čase neprítomnosti netopierov - v decembri 2020 - sme boli tento priestor vyčistiť. Pred vrecovaním guána bolo nutné poukladať dosky a rôzny materiál, ktorý zostal po rekonštrukcii strechy, voľne popadaný na klenbe. Nazbierali sme celkom 15 vriec guána. Veľkú časť sme uskladnili a poskytujeme malým spotrebiteľom do záhrad, ovocných sadov či polí. Menšiu časť sme nechali farnosti a miestnym občanom, ktorí by mali záujem o toto kvalitné hnojivo

Do príletu kolónie po technickej stránke vyriešime aj prepad guána do kostola cez otvor v klenbe, tzv. svorník. Na otvor je nutné nainštalovať komínovú striešku, ktorá zabezpečí odvetranie stropu, a zároveň zamedzí prepadu guána. 

V nasledujúcom roku plánujeme vybudovať podlážku na krov, ktorá bude umožnovať záchyt guána a jeho ľahšie odstraňovanie z podkrovia. 

Ďakujeme Farnosti sv. Klementa za spoluprácu pri ochrane netopierov!

Prostriedky na tieto aktivity boli získané z 2% daní. ĎAKUJEME za Vašu podporu!