Noc netopierov 2017 v ZOO Bojnice

Náš člen RNDr. Peter Bačkor, PhD. zrealizoval už druhú Noc netopierov v bojnickej ZOO

Noc netopierov 2017 v ZOO Bojnice

Na konci augusta sa uskutočnila v poradí druhá Noc netopierov v zoologickej záhrade v Bojniciach. Akcia pre širokú verejnosť zameraná hlavne na ,,búranie mýtov“ a ,,odhalení tajomstiev“ z ich života. Naša spoločnosť ako organizátor prezentovala v dvoch blokoch o tom, ako je to stými netopiermi v skutočnosti. Prvý blok bol venovaný predstaveniu základných biologických a ekologických aspektov, ich rozšíreniu a samozrejme ochrane.

V prednáškovej sále sme si pozreli zaujímavý film od českých kolegov, potom nasledovala krátka diskusia.

Druhý blok bol interaktívnejší, nakoľko sme sa za súmraku presunuli na miesto, kde sa uskutočnil odchyt netopierov do siete naživo. Podarilo sa nám chytiť tri jedince: netopiera vodného, raniaka hrdzavého a raniaka stromového.

Najviac sme asi potešili detských divákov, ktorí si mohli z blízka popozerať a pohladkať netopierov. Veď takúto možnosť nemajú ani v zoologickej záhrade. Nekonečné kolo detských otázok a odpovedí sme ukončili pred deviatou hodinou večer. Na akcii sa zúčastnilo približne 50 záujemcov z radov dospelákov, ale aj detí.

Aj touto cestou sa nám patrí veľmi pekne poďakovať Zoologickej záhrade za skvelú spoluprácu, milým deťom a ich rodičom a účasť a tešíme sa znovu o rok.

RTVS pre nás pripravila reportáž z Noci netopierov v ZOO Bojnice

Peter Bačkor