Záchrana kolónie večerníc malých v chatovej oblasti Zúgov - Nové Zámky

Pomocou Vašich 2% z daní vieme citlivo vyriešiť viac prípadov stretu človeka s netopiermi.
Ďakujeme za podporu!

Záchrana kolónie večerníc malých v chatovej oblasti Zúgov - Nové Zámky

O výskyte večerníc sme sa od majiteľa malej múrovanej chatky dozvedeli už v lete. Majiteľ sa bál o osud netopierov kvôli plánovanej likvidácii chatky pred zimou. Nebol si istý, či netopiere dovtedy odletia. Obhliadku sme vykonali koncom augusta.

Potvrdili sme výskyt kolónie večerníc malých (Pipistrellus pipistrellus) v počte niekoľko desiatok až sto jedincov. Tieto sa ukrývali v dvoch vetračkách na zadnej stene chatky a pod strešným oplechovaním. Večernice malé patria medzi naše najmenšie netopiere, preto častokrát osídľujú na budovách vetračky prekryté krycími mriežkami - vletujú do úkrytu pomedzi úzke lamely. Tieto im zároveň zabezpečujú jedinečnú ochranu pred predátormi.

Žiaľ, v tomto prípade nebola pre kolóniu možnosť zachovania úkrytu. Demontovali sme krycie mriežky a na vletové otvory nainštalovali výpustné rúrky na vysťahovanie netopierov. Našu prácu sprevádzali hlasové prejavy jedincov v kolónii, ktorá sa ukryla hlbšie do podstrešného odvetrávacieho priestoru. Pri večernom výlete sa jedince cez rúrky dostanú z úkrytu von a už sa nebudú vedieť vrátiť späť.

Nakoľko sa plánujú búracie práce na chatke a bude výrazne pozmenené aj jej okolie, nebolo možné netopierom vytvoriť náhradu zaniknutého úkrytu. S veľkou pravdepodobnosťou večernice preletia na niektoré zo svojich obľúbených podzemných zimovísk. Tam sa dokážu zhromaždiť v počte až niekoľkých desiatok tisíc jedincov.

Ďakujeme firme Colour - Wood s. r. o. za technické zabezpečenie ochranných opatrení. 

Pomocou Vašich 2% z daní vieme vyriešiť viac prípadov neželaného stretu človeka s netopiermi.

Ďakujeme za podporu!

 

 

Milan Hrivňak

15.07.2018 - 11:00 Dobrý deň, ďakujeme že Vám záleží na netopieroch Napíšem Vám mail a skúsime niečo vymyslieť.

Bruno

14.07.2018 - 22:28 Mam pod strechou netopiere. Nechcem im nim nijako ublížiť, práve naopak. Len neviem ci sa nenastahovali do izolácie, čo by znamenalo trochu problém pre dom a s užitie. Rád by som im vytvoril dobre podmienky. Som rád. Ze ich tu mam.