Záchrana netopierov v mestách v zimnom období

Predovšetkým v posledných dňoch sa v Košiciach vplyvom výraznejších výkyvov počasia stretávame s prosbou o pomoc so zatúlanými netopiermi v bytoch, ale aj nebytových priestoroch panelových či tehlových domov. Najčastejšie sa jedná o raniaky hrdzavé alebo večernice malé. Tieto druhy netopierov majú v atikových priestoroch panelákov dlhoročné hibernačné útočiská, do ktorých sa rok čo rok vracajú. Niekedy sa prepadnú cez nezabezpečené vetracie šachty alebo stupačky do bytov, inokedy zas vletia do bytu cez potvorené okno, ktoré sa nachádza v blízkosti ich úkrytu.

Záchrana netopierov v mestách v zimnom období

Pred pár dňami nám bol hlásený prípad, pri ktorom pán na sídlisku KVP v Košiciach našiel pred panelákom 4 netopiere. Žiaden z netopierov sa nehýbal, len jeden vydával slabé zvuky. Nálezca ich zaviezol na kliniku malých zvierat UVLF v Košiciach. Traja zo štyroch netopierov už boli po smrti, no jedna samička ešte žila. Avšak jej panva bola v takej polohe, ktorá jej znemožňovala voľný pohyb zadných končatín. Tento stav jej bol s najväčšou pravdepodobnosťou zapríčinený vyhodením z vyššieho poschodia paneláku na spomínanom sídlisku. Ujali sme sa jej starostlivosti, zatiaľ však s nejasnými vyhliadkami. Netopiere v tomto období hibernujú, čo znamená, že majú zníženú telesnú teplotu, ale aj ostatné telesné funkcie, teda nie sú schopné okamžitého letu a aktívnymi sa stávajú až po niekoľko minútovom zahriatí. Preto by sme chceli apelovať na všetkých občanov, aby nájdeného netopiera/netopierov nevyhadzovali z okien alebo balkónov, ale aby sa obrátili na odborníkov uvedených v kontaktoch našej webovej stránky, ktorí im telefonicky ochotne poradia, ako postupovať pri náleze netopiera v ich bytoch, nebytových priestoroch alebo vo vonkajšom prostredí. Vo väčšine prípadov je potrebné pre vysilené netopiere prísť a poskytnúť im potrebnú starostlivosť. Nálezy netopierov nie sú v tomto období ničím výnimočným a preto Vás prosíme, aby ste nás kontaktovali. Veď každý netopier dokáže v období od jari do neskorej jesene skonzumovať denne takmer toľko hmyzu, koľko sám váži.

Netopierom na sídliskách vďačíme za konzumáciu komárov, múch aj rôznych druhov chrobákov. Sú to veľmi užitočné a chránené druhy živočíchov, ktorých sa nemusíme báť. Nezamotávajú sa do vlasov, ani necicajú krv. Chcú len kúsok miesta v našej spoločnosti, aby nás mohli zbavovať nepríjemného bodavého hmyzu.

RNDr. Gréta Nusová