Po 4 rokoch sme sa opäť stretli v Čičave

V jednu krásnu sobotu 13. októbra sme sa rozhodli po štyroch rokoch opäť zavítať do Čičavy. Nachádza sa tu tretia najväčšia kolónia netopiera obyčajného na Slovenku. Našim cieľom bolo vyčistiť podkrovie od guána- trusu netopierov, ktoré je aj vynikajúcim hnojivom. V prípade, že máte záujem o guano, kontaktujte nás.

Po 4 rokoch sme sa opäť stretli v Čičave

Krásne počasie babieho leta sme sa rozhodli zmysluplne využiť. Zorganizovali sme brigádu v malej obci na východe Slovenska- Čičave. Išlo o čistenie podkrovia gréckokatolíckeho kostola od guána.
Za spoluprácu ďakujeme Regionálnemu centru ochrany prírody Prešov- zastúpenému Ing. Martou Hrešovou a Ing Anne Mackovej zo Správy CHKO Východné Karpaty. Správca miestnej farnosti otec Martin Laban bol tejto myšlienke naklonený. Pomoc prisľubili aj členovia Dobrovoľného hasičského zboru v obci. V sobotu ráno sme sa všetci stretli plní odhodlania a chuti do práce. Naposledy sme sa v podobnom zložení stretli takmer pred štyrmi rokmi v apríli 2015.
Kvôli bezpečnosti a ochrane zdravia sme si nasadili ochranné respirátory, rukavice a jednorázové obleky. Vyzerali sme ako pred odletom do vesmíru. Naša misia bola ale oveľa dôležitejšia. V letnom období v tomto kostole býva okolo 1500 samičiek netopierov s mláďatkami. Tvoria tu takzvanú letnú (materskú) kolóniu. Preto sme čistenie robili v tomto období, kedy už nedochádza k ich rušeniu. Zanechali za sebou pomerne veľké množstvo guana- netopierieho trusu.
Podarilo sa nám vyzbierať 50 vriec tohto vynikajúceho hnojiva. Do budúcnosti plánujeme urobiť aj iné technické opatrenie (podlážky, ochranu trámov...), ktoré je potrebné koordinovať s pamiatkovým úradom. Uľahčilo by to zber guána v budúcnosti a netopiere by tu mohli aj naďalej nerušene žiť. Bohužiaľ, ako v mnohých iných prípadoch, aj tu je to do veľkej miery otázka peňazí. 
Na záver chcem poďakovať všetkým, ktorí sa brigády zúčastnili a priložili ruku k dielu. Sú dôkazom toho, že aj v dnešnej konzumnej dobe sa dá pomáhať dobrovoľnícky a bez nároku na odmenu. Menovite otcovi Martinovi Labanovi (ktorému tiež ďakujeme za pohostenie), Zuzane Lehkej, Petrovi Pjenčákovi, Martinovi Ceľuchovi, Marte Hrešovej, Anne Mackovej a členom DHZ Čičava, ktorí zo skromnosti nechceli prezradiť svoje mená.   
Tešíme sa na ďalšie podobné akcie, možno aj vo Vašej obci alebo meste!
Táto aktivita sa uskutočnila aj vďaka Vašej podpore cez 2 % z dane. 

Ak sa Vám naša práca páči, podporte nás tu. 
Ďakujeme!

Text: Milan Hrivňak
Foto: Zuzana Lehká