Prvá noc netopierov v Zemplínskom múzeu v Michalovciach

13. septembra 2017 sme v spolupráci so Zemplínskym múzeom v Michalovciach zrealizovali noc netopierov

Prvá noc netopierov v Zemplínskom múzeu v Michalovciach

Historicky prvá noc netopierov v Zemplínskom múzeu v Michalovciach sa konala v priestoroch prírodovednej expozície.
Na programe boli už od 17:30 aktivity pre deti, ako bolo maľovanie na tvár a rôzne iné aktivity, cez ktoré sa deti hravou formou naučili základné informácie o netopieroch a prečo je potrebné ich chrániť. Dospelí účastníci si mohli pozrieť film Strážcovia noci.
Tento prírodopisný dokumentárny film predstavil prítomným tajomnú skupinu živočíchov opradenú legendami a mýtmi. Zdeno Vlach - scenárista, kameraman a režisér v jednej osobe ich nepredstavuje ako krvilačné dravce, ale ako neškodné, veľmi užitočné zvieratá, ktoré majú v prírode nezastupiteľné miesto. Film zachytil ich správanie sa počas celého roka vo veľmi rozmanitom prostredí. V tajomnom lese, v podzemí i v kostolných vežiach.
Na informácie, ktoré odzneli v tomto filme plynulo nadviazal Ing. Martin Ceľuch, PhD., svojou prednáškou, ktorú obohatil aj o ukážky praktickej ochrany netopierov, napríklad pri obnove bytových domov, či pri iných činnostiach, ktoré dnes môžu netopiere ohrozovať.
Zlatým klincom programu bol odchyt netopierov, pri ktorom sa nám podarilo odchytiť jedného jedinca netopiera pobrežného (Myotis dasycneme)
Reportáž z tohto vydarenéo podujatia spracovala aj RTVS, môžete si ju pozrieť na tomto linku
Ďakujeme všetkým, ktorí pomohli pri organizácii tohto podujatia, hlavne pracovníkom Zemplínskeho múzea v Michalovciach, bez ktorých by toto podujatie nebolo možné uskutočniť. 
Veríme, že sa pri podobnej príležitosti stretneme aj o rok. 

Milan Hrivňak, Martin Ceľuch