Nové skúsenosti s guánom pri pestovaní zeleniny

Náš fanúšik zo západného Slovenska sa venuje pestovaniu zeleniny. Minulú sezónu zo zvedavosti otestoval, ako netopierí trus- guáno vplýva na úrodu niektorých druhov zeleniny. O svoje skúsenosti sa bol ochotný podeliť. V budúcej sezóne plánuje v testoch pokračovať. Veríme, že výsledky budú s pribúdajúcimi skúsenosťami ešte lepšie.

Nové skúsenosti s guánom pri pestovaní zeleniny

Paradajky a paprika:
Pre malé rastlinky može byť guáno ako hnojivo silné až agresívne a môže spomaliť ich rast alebo ich až spáliť. Malé rastlinky ešte nepotrebujú také silné hnojivo. Testovaných bolo cca.  300 kusov rajčín a papriky. Guáno bolo pridané do substrátu len v malom množstve. Rastlinkám to v tomto štádiu skôr uškodilo. Neskôr pri vysadení do zeme som pod rastlinku pridal trochu guana, zasypal troškou zeminy a následne vysadil rastlinky. Bolo vidiet, že rastlinky si postupne z pôdy brali živiny a pekne rástli. Boli zdravé, silné aj úroda bola veľká a to bez chemického postreku. Celkový výsledok bol pozitívny.

Netopiere

Uhorky:
Uhorky, ktoré boli hnojené guánom mali oproti tým, ktoré hnojené guánom neboli mali viac uhoriek, dlhšie kvitli aj rodili. Výsledok bol pozitívny.

Tekvice a melóny:
Taktiež bol viditeľný rozdiel medzi rastlinami hnojenými guanom, oproti nehnojeným. Výsledok bol pozitívny.

Zemiaky:
V apríli pri sadení zemiakov bol postup nasledovný: Do skyprenej zeme som urobil brázdu, uložil naklíčené zemiaky asi 30 cm od seba a medzi ne nasypal trochu guana. Prihrnul som zem a čakal kedy budú schádzat. Rady zemiakov, ktoré boli takto hnojene pomaly schádzali a mnohé ani nezišli, boli slabé aj úroda na jeseň pod nimi bola mala. Rady zemiakov bez guána mali vysokú zdravú vňať, kvitli aj úroda bola velká. Ukázalo sa, že pri zemiakoch tento postup aplikácie guana nebol dobrý. Keby bolo zapracovane guano vopred do zeme s rotavátorom, určite by výsledok bol dobrý. Citlivé klíčky zemiakov takto reagovali na silné hnojivo.

Kapusta:
Urobili sme jamky do skyprenej zeme, nasypali trochu guana (asi 1 kg), trochu zeminy potom vložili plantu kapusty, prihrnul zemou. Po pár dňoch začali žltnúť a vädnúť listy, mnohé vyschli. Tie, ktoré prežili na jeseň mali celkom pekné hlávky kapusty. Výsledok nebol dobrý. Bol to zlý postup aplikácie guana. Guano malo ísť celoplošne do pôdy a následne skyprenie rotavátorom. V blízkosti ešte nezakorenených korienkov rastlín pôsobilo hnojivo agresívne až likvidačne.

Ovocné stromy:
Guano som pridával do zeme aj stromčekom pri presádzaní, tam to bolo v poriadku a stromčeky pekne rastú.

Záver:
Guano je výborné hnojivo, len ho treba vedieť správne používať. Opatrne, premyslene a vopred cca jeden mesiac zapracovať do zeme aby sa trochu rozložilo a pri sadení nepôsobilo tak koncentrovane. Samozrejme že to chce dlhšie pozorovanie a väčšie skúsenosti s používaním guana. Pevne verím, že na budúci rok s guanom dosiahneme lepšie výsledky. 

 Netopiere

Milan Hrivňak

04.10.2021 - 10:14 Dobrý deň, pri dodržaní základných zásad hygieny nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Odporúčam použiť pracovné rukavice a respirátor kvôli prachu. Chodíme bežne čistiť guano z podkroví a žiadny zdravotný problém sa zatiaľ nevyskytol.

Gabriel

02.10.2021 - 19:21 Dobrý deň, Chcel by som sa opýtať ci pri zbere a manipulácii s guanom z netopierov nehrozí nejaká nákaza. Mame na povale kolóniu netopierov a chcel by som si nazbierať do záhrady. Dakujem