Čistenie kostola v Lysej pod Makytou

Pokračovanie našej „guánovej tradície“ nás tentoraz zaviedlo do Rímskokatolíckeho kostola v Lysej pod Makytou, kde bolo našou úlohou poupratovať po kolónii netopiera obyčajného, ktorá dlhoročne využíva podkrovie tohto kostola. Je to jedna z desiatich lokalít...

Pokračovanie našej „guánovej tradície“ nás tentoraz zaviedlo do Rímskokatolíckeho kostola v Lysej pod Makytou, kde bolo našou úlohou poupratovať po kolónii netopiera obyčajného, ktorá dlhoročne využíva podkrovie tohto kostola. Je to jedna z desiatich lokalít, na ktorých vyčistenie sme tento rok získali podporu v rámci malých členských projektov SON.

Okrem bežných úkonov, ako je naťahovanie kabeláže a samozrejme nutná práca so špachtľou, lopatou, metlou a vrecami, bolo toto čistenie hlavne o nosení. Keďže priestorovo sa to nedalo riešiť inak, ale iba po uzučkých točitých schodoch do veže, tak tých 82 polonaplnených vriec s guánom sme poctivo zvliekli na svojich chrbtoch. Prítomné dámy určite nezaostávali oproti svojim kolegom ani v tejto etape čistenia. Len pre zaujímavosť , vďaka tomu sme za necelých 40 minút urobili 200 až 490 výškových metrov (podľa toho, kto sa činil v ktorej časti veže), dalo by sa teda povedať, že táto akcia bola z kategórie dva v jednom a spájala užitočný skutok s kondičným tréningom pre vysokohorskú turistiku. Zišli sme sa v netradičnej vynovenej zostave a prácu s guánom si po prvý krát vyskúšala Žaneta Minarčíková zo Správy CHKO Strážovské vrchy a tiež členovia dobrovoľnej stráže prírody páni Jozef Fedor a Miroslav Pribiš. Touto akciu začíname novú spoluprácu s CHKO Strážovské vrchy, takže ďakujeme účastníkom, a tiež riaditeľovi Karolovi Pepichovi za ústretovosť a logistiku.

Dozvedeli sme sa aj pre nás dôležité informácie - správca farnosti Mgr. Jozef Hlaváč nás informoval, že budúci rok sa plánuje obnova veže a rok na to aj celková rekonštrukcia podkrovia kostola. Z toho nám vyplýva dôležitý záväzok dohodnúť podmienky rekonštrukcií tak, aby nebola priamo ohrozená tunajšia kolónia netopiera obyčajného v čase výchovy mláďat a aby aj do budúcnosti bolo podkrovie prístupné pre netopiere. Našťastie je v tomto smere správca farnosti ústretový, za čo mu aj touto cestou ďakujeme a dúfame, že sa nám v rámci spoločnej diskusie podarí nájsť riešenie vyhovujúce pre obe strany.

Podporiť netopiere môžete tu, ďakujeme!

Ivana Labudíková