Duševný zážitok z prieskumu Horehronia - 1. časť

V dňoch 11. až 13. júla sa uskutočnil prieskum a monitoring podkrovných priestorov kostolov. Prvá časť zahŕňala kostoly od obce Donovaly až po Podbrezovú. Celkove sme skontrolovali 14 kostolov rímskokatolíckej a evanjelickej cirkvi. Najväčšie prekvapenie a duševný zážitok sme zažili v kostole v Moštenici...

V dňoch 11. až 13. júla sa uskutočnil prieskum podkrovných priestorov kostolov. Prvá časť zahŕňala kostoly od obce Donovaly až po Podbrezovú. Celkove sme skontrolovali 14 kostolov rímskokatolíckej a evanjelickej cirkvi. Najväčšie prekvapenie a duševný zážitok sme zažili v kostole v Moštenici, po príjemnom prijatí miestnej kostolníčky, nám najprv vyrozprávala historické pozadie vzniku kostola, potom mám ukázala všetky zákutia kostola a nakoniec sme sa pomodlili. My sme jej s radosťou oznámili, že v podkroví má celú "rodinku" podkovárov malých (Rhinolophus hipposideros) v počte asi 200 jedincov. Ďalšie "božie chrámy", kde sa vyskytovali letné zoskupenia netopierov sú: Slovenská Ľupča, Podkonice, Nemecká, Jasenie. Podrobne o výsledkoch celej akcie budeme samozrejme informovať. Najviac guána sme zaznamenali v kostole v Nemeckej, kde sme na jeseň prisľúbili aj fyzickú pomoc pri likvidovaní. Takže na jeseň si neplánujte nič, pôjdeme čistiť!
Aj týmto chcem vyjadriť vďaku a trpezlivosť miestnych predstavených farských úradov a kostolníkov za to, že nám umožnili nazrieť do tmavého, teplého až saunového a prašného prostredia nad "božím chrámom". Na záver. Otázka do netopierkárskeho pléna. Nemohli by sme v každom kostole, kde sa nachádzajú netopiere, inštalovať jednoduchú zalaminátovanú info-tabuľu o letných zoskupeniach netopierov s fotkami s pekným grafickým návrhom s logom SON a ŠOP SR? (návrhy pripravím).

Peťo Bačkor