Hypsugo savii sa šíri ďalej - tretí nález na Slovensku

Tak máme tu po prvých dvoch nálezoch z minulého roku (Bratislava) ďalší nález - tentoraz loviacej samice na okraji rybníka v Nitrianskom mestskom parku. O tomto druhu je doteraz málo údajov, aj keď sa pravidelne nachádza v južnej Európe. Stále častejšie nálezy severne od areálu rozšírenia svedčia o ...

Tak máme tu po prvých dvoch nálezoch z minulého roku (Bratislava) ďalší nález 20. 5. 2006 - tentoraz loviacej samice na okraji rybníka v Nitrianskom mestskom parku. O tomto druhu je doteraz málo údajov, aj keď sa pravidelne nachádza v južnej Európe. Stále častejšie nálezy severne od areálu rozšírenia svedčia o šírení tohto druhu na sever. Nám sa ho podarilo odchytiť do siete na kraji rybníka presne o polnoci spolu s ďalšími šiestimi druhmi netopierov. Bolo to veľmi milé prekvapenie vidieť tohto nádherne kontrastne sfarbeného "exota" zblízka. Vyzerá ako polovičná večernica pestrá s 3-4mm voľným koncom chvosta. Bol to prvý odchyt v parku, kde pripravujeme s podporou mesta Nitra prieskum netopierov. Prieskum by mal pokrývať plošne aj celé mesto so zameraním na výskyt druhov a vymedzenie konfliktných oblastí obyvateľov s netopiermi.

Martin Ceľuch, Martin Ševčík & Ivona Záhradníková

Fotografie: Martin Ševčík a Martin Kolník

Ak by ste chceli vidieť netopiere Saviovho aj naživo, pozrite si príspevok "unikátny netopier" v archíve televíznych novín TV JOJ dňa 22.5.