Motivácia od západných susedov

Práve som sa vrátil zo stretnutia s našimi projektovými partnermi z Nemecka a Česka. Projekt na ochranu netopierov v budovách už prebieha takmer rok potrebovali sme sa stretnúť, zhodnotiť doterajšie výsledky..

Práve som sa vrátil zo stretnutia s našimi projektovými partnermi z Nemecka a Česka. Projekt na ochranu netopierov v budovách už prebieha takmer rok potrebovali sme sa stretnúť, zhodnotiť doterajšie výsledky, problémy a ďalší postup. Stretnutie sa uskutočnilo v meste Erfurt, kde sídli Koordinačná stanica pre ochranu netopierov (Koordinationstelle für Fledermausschutz in Thüringen). Okrem oficiálnych jednaní nám ukázali aj viacero nápadov, o ktoré by som sa chcel s Vami podeliť.

Hneď na chodbe nás upútal plagát s vyobrazením mapy Nemecka a všetkých krajín, kde sa nechali motivovať myšlienkou "Fledermaus freundlich", ktorá vznikla v Thüringene. Je to už 10 krajín, kde úspešne pokračuje myšlienka odmeňovania ľudí za vytvorenie úkrytov pre netopiere. V samotnom Thüringene už udelili ľuďom takmer 1000 čestných plakiet.

V kancelárii vedúceho projektu za Nemecko sme s českou kolegyňou Petrou Schnizlerovou hneď dostali po prémiovom darčeku - guáno hipíkov (podkovárov malých). Toto guáno (trus) netopierov rozdávali ako vianočné darčeky, aby spropagovali tento vzácny "produkt" netopierov.

Upútal nás aj štítok "Achtung", ktorý umiestňujú ku vchodom do úkrytov netopierov aby napr. robotníci opravujúci vežu vedeli, že je to aj úkryt chránených druhov živočíchov. Sú tam kontaktné čísla, kde sa môžu poradiť ako postupovať.

Prekvapenia sa stupňovali a zlatým klincom dňa bol "netopierí detektor" inštalovaný v podobe parkovacieho automatu. Na brehu rieky, ktorá preteká stredom mesta inštalovali detektor, pomocou ktorého je po stlačení gombíka možné počuť okolo letiace netopiere. Z prístroja je možné si vypočuť aj nahrávky najznámejších druhov.

Na druhý deň sme sa zúčastnili členskej schôdze Spoločnosti pre ochranu a výskum netopierov v Thüringene. Prezentovali sme našu časť projektu, na ktorý boli pozitívne ohlasy a dobré diskusie aj po ukončení prezentácií. Pri odchode nás nemeckí kolegovia opäť milo prekvapili a motivovali - na búdkach vyvesených na stromoch sme videli napísané mená ako "rodina Millerová". Bývajú tam? To nie, ale zakúpili búdky, ktoré boli vyvesené pre netopiere a vtáky v parku. Zaujímavá myšlienka, že?

Martin Ceľuch