Nebojme sa netopierov

Environmentálna výchova je významnou súčasťou ochrany nie len netopierov, ale aj celého životného prostredia. Netopiere sú ľuďmi brané ako záhadné, temné stvorenia, ktoré cicajú krv a zaplietajú sa do vlasov. Aj z tohto dôvodu sa pravidelne venujeme prednáškam pre deti či už z materských alebo základných škôl.

Nebojme sa netopierov

"V rámci ukončenia školského roku som v spolupráci s mestskou knižnicou vo Svite pripravil prezentáciu pre škôlkarov s názvom „Nebojme sa netopierov“. S viac ako 30 deťmi sme sa rozprávali o netopieroch, o ich výnimočných vlastnostiach, spôsobe života a význame pre prostredie a ľudí. Spoločne sme si ukázali ako funguje detektor na netopiere a ako v ňom znejú rôzne druhy netopierov. Videli sme, ako s chuťou sa kŕmi rehabilitovaná večernica pestrá a ako medzi sebou komunikujú raniaky hrdzavé. Na záver nasledovala diskusia a otázky nemali konca. Prekvapujúce bolo, že viacero detí sa už s netopiermi stretlo aj naživo", rozpráva Radim Tomáš o spoločných chvíľach strávených so škôlkarmi.

Diskusia o netopieroch zožala úspech, škôlkari zistili, že sa netopierov skutočne nemusia báť a odteraz by nejeden z nich chcel doma chovať svojho vlastného netopiera. Pevne veríme, že energia vložená do detí sa nám vráti v podobe ich zodpovednejšieho správania a pomôže vyvrátiť mýty, ktorými sú netopiere neprávom opradené.