Netopiere pod mostom

Sociálna situácia dnes na Slovensku nie je ľahká. Na ulici, v kanáli či pod mostom nie je ťažké stretnúť bezdomovca či celú rodinu. Že sa to dotkne aj netopierov to bolo pre mňa ale prekvapením...

Sociálna situácia dnes na Slovensku nie je ľahká. Na ulici, v kanáli či pod mostom nie je ťažké stretnúť bezdomovca či celú rodinu. Že sa to dotkne aj netopierov to bolo pre mňa ale prekvapením. Prvého novembra som večer sledoval raniaky rojace sa nad riekou Nitrou na okraji mesta s tým istým názvom. Túžil som poodhaliť aspoň kúsok z tajomstva, ktorým je správanie netopierov počas migrácie. V diaľke som zbadal väčšiu skupinu raniakov - cca 30-40 jedincov v blízkosti diaľničného nadjazdu. Ponáhľal som sa za nimi, aby som videl či odniekiaľ prilietajú alebo len vyskakujú z jedného zo starých topoľov pozdĺž rieky. Kým som tam došiel, väčšina sa už na moje sklamanie stratila. Všimol som si ale jedného raniaka ako obletuje a prisadá na diaľničný nadjazd zospodu. Keď som prišiel bližšie, zostal som s otvorenými ústami - ozývali sa tu raniaky a na vyprahnutej zemi bol trus netopierov. Po kontrole zvislých rúrových výpustov, ktorými odteká voda z cesty pod nadjazd som našiel približne 90 raniakov hrdzavých husto nahlúčených okolo troch výpustov.



Boli tam aj menšie vertikálne rúrky s priemerom 6 cm, tie som ani nechcel kontrolovať - veď ako by tam netopier vôbec pristál? Nedalo mi a nahliadol som aj do jednej z nich. Skoro som si sadol, keď si tam kľudne visel netopier veľký. Rýchlo som prešiel ďalšie rúrky a našiel ešte ďalších troch netopierov veľkých a dve sýkorky bielolíce, pripravujúce sa už na nocovanie. Vedel som už zo zahraničia, že netopiere využívajú aj mosty či nadjazdy, ale nikdy sa mi niečo podobné nepodarilo nájsť. Nadjazd v Nitre bol však veľmi zaujímavý aj viac ako 50 % obsadenosťou všetkých dostupných úkrytov! Tiež nález netopiera veľkého je v meste Nitra zriedkavosťou. Boli to prvé jedince, ktoré som tu napriek intenzívnemu prieskumu za posledné dva roky našiel (odchyty do sietí, detektor, kontroly úkrytov). Myslím, že mosty a diaľničné nadjazdy by si zaslúžili viac našej netopierkárskej pozornosti a bola by to aj zaujímavá téma bakalárskej či diplomovej práce.

Martin Ceľuch