Starostlivosť o nájdené netopiere

Zmeny počasia a striedanie veľmi chladných a teplejších dní spôsobujú, že niektoré netopiere sa preberajú zo zimnej hibernácie. Niekedy sa môže stať, že zablúdia do bytov, nájdete ich na balkóne, alebo jednoducho na zemi, blízko štrbín, z ktorých vypadli...

Zmeny počasia a striedanie veľmi chladných a teplejších dní spôsobujú, že niektoré netopiere sa preberajú zo zimnej hibernácie. Niekedy sa môže stať, že zablúdia do bytov, nájdete ich na balkóne, alebo jednoducho na zemi, blízko štrbín, z ktorých vypadli. Vzhľadom na pokročilú dobu, sú tieto jedince často zoslabnuté a dehydrované, keďže ich tukové zásoby sa pomaly vyčerpávajú.

Niekedy sa dostanú až k nám, tak ako tieto dva raniaky hrdzavé – jeden zo sídliska v Poltári a druhý zo Zvolena.

Pre hibernujúceho netopiera je každé prebudenie energeticky veľmi náročné. Preto je dôležité zvážiť, či je potrebné ich prebudiť, alebo nájst vhodné miesto, kde by mohli prečkať zimu. O vzácnu energiu ich oberá každé vyrušenie – dotyk, či vystavenie svetlu.

Váha týchto dvoch jedincov sa blížila k dvaciatim gramom, čo je u tohto druhu veľmi málo. Boli dehydrované, so značným množstvom parazitov. Preto sa javilo ako vhodnejšie ich zobudiť, a začať s kŕmením. Na začiatku neboli schopné príjmať potravu – menší z nich dokonca ani vodu. Stáva sa to vtedy, keď ich slyznice sú tak vysušené, že zviera nie je schopné ani prehĺtať – vtedy hrozí, že uhynie. Prvé dni teda dostali podkožne roztok s glukózou. Po troch dňoch sa ich stav zlepšil. Teraz dostávajú múčne červy a zofobasy, až kým sa teplota vonku nevyšplhá na plusové teploty a bude možné ich vypustiť – najlepšie niekde blízko miesta, kde boli nájdené a svoje okolie a úkryty dobre poznajú.

Jana Pavlíková

Táto aktivita bola realizovaná s podporou projektu LIFE10 NAT/SK/079 Ochrana dážďovníka obyčajného (Apus apus) a netopierov v budovách na Slovensku