Tlačová správa TASR: Biela pleseň už ohrozuje aj slovenské netopiere

Netopiere s bielou plesňou zaznamenali už v 17 lokalitách po celom Slovensku. Ako pre TASR priblížil Martin Ceľuch zo Spoločnosti pre ochranu netopierov na Slovensku (SON), doteraz sa našlo asi

Bratislava 20. júla (TASR) - Netopiere s bielou plesňou zaznamenali už v 17 lokalitách po celom Slovensku. Ako pre TASR priblížil Martin Ceľuch zo Spoločnosti pre ochranu netopierov na Slovensku (SON), doteraz sa našlo asi 130 jedincov, ktorí mali pleseň na nose alebo iných častiach tela. Prítomnosť americkej huby, ktorá pravdepodobne spôsobila úhyn státisícov netopierov v USA, sa zatiaľ potvrdila iba u jedného jedinca z baní na Dubníku (okres Prešov). Úhyn slovenských netopierov sa v tejto súvislosti podobne ako v ostatných európskych krajinách doteraz nezaznamenal.

"Budeme to sledovať, treba to brať ako vážnu hrozbu," povedal Ceľuch, pričom upozornil, že nákaza prišla z roka na rok. Objasnil, že problému sa venujú aj viacerí odborníci z európskych krajín, ktorí sa pokúšajú nájsť riešenie. Vedci sa okrem spôsobu, ako nákaze zabrániť, pokúšajú tiež zistiť, či je huba príčinou úhynov a tiež či je nebezpečná aj pre európske netopiere. V USA doteraz nezistili žiadne iné faktory a predpokladajú, že plesňová huba Geomyces destructans je príčinou hromadných úmrtí netopierov, vysvetlil.

Tzv. syndróm bieleho nosa spôsobil v Spojených štátoch amerických v posledných troch rokoch úhyn asi jedného milióna netopierov. Jedince s bielym povlakom na tvárovej časti boli počas zimných sčítaní pozorované aj v Maďarsku, Nemecku, Švajčiarsku a Francúzsku, priblížila SON. Odborníci varujú, že prípadný hromadný úhyn netopierov by mohol mať dopad na ekosystémy, keďže tieto cicavce sú významný regulátor rôznych druhov hmyzu.

Na Slovensku sa vyskytuje 28 druhov netopierov. Okrem prírody majú význam aj pre človeka, keďže podľa zahraničných výskumov sa môžu na regulácii hmyzu podieľať významnejšie ako vtáky. Jeden netopier totiž dokáže za noc uloviť až 3000 komárov. Netopiere spolu s vtákmi tak v súčasnosti významne prispievajú k regulácii premnožených komárov.