Veľká zimujúca kolónia nájdená pri rekonštrukcii

Naše netopiere už hlboko spia zimným spánkom, zima konečne prituhla a kto nenašiel doteraz vhodné miesto na zimovanie, má smolu. Niektoré netopiere spia v úkrytoch, ktoré sú bezpečné a nikdy ich asi nenájdeme. Takými sú napr. skalné pukliny v horách, neprístupné jaskyne, alebo stromové dutiny hrubých stromov. Iné úkryty vyzerajú síce bezpečne, ale môžu sa stať veľmi nebezpečné alebo ...

Naše netopiere už hlboko spia zimným spánkom, zima konečne prituhla a kto nenašiel doteraz vhodné miesto na zimovanie, má smolu. Niektoré netopiere spia v úkrytoch, ktoré sú bezpečné a nikdy ich asi nenájdeme. Takými sú napr. skalné pukliny v horách, neprístupné jaskyne, alebo stromové dutiny hrubých stromov. Iné úkryty vyzerajú síce bezpečne, ale môžu sa stať veľmi nebezpečné alebo sa stať pascou.

Taký úkryt si zvolilo aj 308 raniakov hrdzavých, ktorí vyplnili štrbinu v streche základnej školy v Kysuckom Novom Meste. Pracovníci, rekonštruujúci strechu odkryli plášť strechy a našli veľké zoskupenie netopierov. Našťastie zachovali duchaprítomnosť a zavolali na pomoc pracovníkov Štátnej ochrany prírody zo správy CHKO Kysuce. Zasahovali Ivan Pavlišin s kolegami. Podarilo sa im pozbierať všetky netopiere do krabice a práce mohli pokračovať. Pracovníci navrhli, že môžu ponechať túto štrbinu aj do budúcnosti, ale teraz tam netopiere nemôžu byť, pretože by ich práce mohli ohroziť. Po konzultácii so Spoločnosťou pre ochranu netopierov na Slovensku, boli netopiere večer vypustené na tom istom mieste. Raniaky často poznajú viacero úkrytov v mestách a nájdu si iný. Sú takto čo najmenej stresované. Dlhé prevozy alebo pokusy o ich zazimovanie, sú veľmi náročné a výsledok starostlivosti neistý. Na Slovensku tiež zatiaľ nemáme rehabilitačnú stanicu, kde by sa starali o netopiere. Večerné vypúšťanie je dôležité preto, aby netopiere počas dňa neulovil nejaký predátor (dravce, ale aj vrana a pod.). V Kysuckom Novom Meste je dostatok panelákov, kde zimujú ďalšie kolónie a veríme, že táto kolónia sa k nim pridá.

Martin Ceľuch