Vyčistili sme vežu ev. a. v. kostola v Očovej

Posledný marcový deň, v piatok 31. sme sa rozhodli vyčistiť vežu evanjelického kostola v Očovej (okres Zvolen) od guána.

Vyčistili sme vežu ev. a. v. kostola v Očovej

Naposledy sa táto veža čistila pred asi štyrmi rokmi, keď sme aj urobili podlážku nad zvonmi, aby nedochádzalo k ich znečisťovaniu. Viac si o tom môžete prečítať v našom staršom článku Aby sa netopiere po zime mali kam vrátiť.
Nastal teda ten správny čas, vrátiť sa na miesto činu a vyčistiť nahromadený netopierí trus, ktorý následne slúži miestnym obyvateľom ako výborné hnojivo. Dali sme dokopy partiu dobrovoľníkov a stretli sme sa ráno pred kostolom. Tam nás už čakal miestny kostolník a pustili sme sa do práce. Vďaka vybudovanej podlážke nám čistenie išlo veľmi rýchlo. Výsledkom po pár hodinách práce bolo asi 40 vriec guána. Keďže ručné nosenie by bolo veľmi náročné, kvôli hmotnosti vriec a tiež točitému schodisku, zvolili sme inú stratégiu. Vrecia sme pospúšťali k autu pomocou lanovej techniky. Odvoz guána zabezpečila Správa Chránenej krajinnej oblasti Poľana, pod ktorej územnú pôsobnosť Očová patrí.
Už naobed sme sa rozchádzali domov s dobrým pocitom, že sme pomohli zachovať kolóniu netopierov veľkých (Myotis myotis) aj do ďalších rokov.

Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom, ktorí prišli pomôcť, ako aj miestnym obyvateľom za to, že si uvedomujú dôležitosť ochrany netopierov.

 

Ján Rys a Milan Hrivňak